Historisk arkiv

Svar på spm. 120 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Pris og kvalitet på TT-tjenesten

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3197

Spørsmål nr. 120, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 13. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2004

"Hva er volum, pris og kvalitet på TT-tjenesten i de ulike fylkene?"

Spørsmålet har vært forelagt Samferdselsdepartementet som har svart følgende:

Tilrettelagt transport for funksjonshemmede inngår som en del av den lokale kollektivtransporten. Det er fylkeskommunene som har ansvaret for lokal kollektivtransport, og TT-tilbudet innen kollektivtransporten er undergitt lokale prioriteringer. Det eksisterer ikke statlige krav på dette feltet ut over at det skal finnes et tilbud i den enkelte fylkeskommune.

Fylkeskommunene rapporterer ikke om tilbudets innhold og omfang til Samferdselsdepartementet. Departementet har derfor ikke detaljert kunnskap om tilbudets innhold og utforming i den enkelte fylkeskommune.

På oppdrag for Samferdselsdepartementet utførte Nordlandsforskning i 2001 en kartlegging av TT-ordningen, basert på informasjon fra 2000. Tilbudets omfang varierte sterkt, der Oslo hadde det beste tilbudet. I 2000 ble det i følge statusrapporten brukt 385 mill. kr. på TT-tjenester i fylkeskommunene, fordelt på om lag 122 000 brukere. Over halvparten av beløpet ble benyttet i Oslo. Ytelsene pr. bruker varierte fra fylkeskommune til fylkeskommune. I Oslo reiste gjennomsnittsbrukeren for 8 799 kr. i 2000, mens reisebeløpet i Hedmark var 794 kr. pr. bruker. 14 av landets fylkeskommuner hadde krav til egenandeler. Antall brukere utgjorde 2,7 pst. av befolkningen i 2000, men det var store variasjoner mellom fylkeskommune; fra Rogaland med 1,2 pst. til Oslo med 4,6 pst.

Nordlandsforskning konkluderte med at dersom regelveket i Oslo skulle bli innført i resten av landet, ville utgiftene til ordningen øke med 1 400 mill. kr. Oslo har senere strammet inn på TT-ordningen, og redusert både antall brukere og forbruket.