Historisk arkiv

Svar på spm. 125 og 126 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 22.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Ordningen med skattefradrag på gaver til frivillige organisasjoner, men ikke til idrettslag

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3323

Spørsmål nr. 125 og 126, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 22. oktober 2003, vedrørende Statsbudsjettet 2004

Spørsmål 125:

”I følge oversikt fra Skatteetaten er antall frivillige organisasjoner som er berettiget til å motta gaver der disse er berettiget til skattefradrag på giverens hånd utvidet fra om lag 40 til 143 på et år. Hvor mye er skatteprovenyet øket med som følge av dette? Hvor mye antas gaveomfanget og skattereduksjonen å utgjøre for 2003? Hvor mange frivillige organisasjoner har blitt avvist eller fått sine søknader avslått ut fra begrensningene i ordningen?”

Svar:

Fradraget for gaver til frivillige organisasjoner ble for inntektsåret 2003 skilt ut som eget fradrag, og grensen ble hevet fra 900 kroner til 6000 kroner. Før 2003 var fradraget samordnet med fradraget for innbetalt fagforeningskontingent. Departementet legger til grunn at denne endringen er hovedårsaken til økningen i antallet godkjente organisasjoner. I Statsbudsjettet 2003 anslo departementet på svært usikkert grunnlag at denne omleggingen ville gi en provenyreduksjon på om lag 100 mill. kroner påløpt og 80 mill. kroner bokført i 2003. I Statsbudsjettet 2004 foreslår Regjeringen at ordningen utvides til også å omfatte gaver til Den norske kirke. Departementet anslår på svært usikkert grunnlag at denne utvidelsen av ordningen vil gi en ytterligere provenyreduksjon på 55 mill. kroner påløpt og 45 mill. kroner bokført i 2004.

Skattedirektoratet har rettet henvendelse til alle 19 fylkesskattekontor (i Oslo ligningskontoret) og har fått svar fra 16 kontor, som til sammen har gitt avslag i 165 saker. Departementet antar derfor at noe over 165 organisasjoner har fått avslag siden ordningen ble innført. Undersøkelsen viser at manglende nasjonalt omfang er en vanlig avslagsgrunn. En annen ofte forekommende avslagsgrunn er at en stiftelse ikke er offentlig (jf. stiftelsesloven § 14) eller ikke mottar offentlig støtte i det år gaven gis.

Selv om en lokal organisasjon har fått avslag fordi den ikke har nasjonalt omfang, kan den samme organisasjonen bli omfattet av ordningen hvis den er tilsluttet en hovedorganisasjon som har nasjonalt omfang og som har blitt forhåndsgodkjent. Undersøkelsen gir ikke grunnlag for å si noe om hvor mange av de avslåtte søknadene dette gjelder.

Spørsmål 126:

”Hva er den prinsipielle begrunnelse for at idrettslag og andre organisasjoner som primært bidrar til fysisk aktivitet for barn og unge ikke kan omfattes av denne ordningen?”

Svar:

Giver kan kreve fradrag i inntekt for pengegaver til selskap, stiftelse eller sammenslutning som ikke har erverv til formål og som driver virksomhet innefor visse oppregende formål jf. skatteloven § 6-50 første ledd bokstavene a-f. Etter § 6-50 første ledd bokstav b omfattes organisasjoner som driver ”barne- og ungdomsrettet arbeid innen musikk, teater, litteratur, dans, idrett, friluftsliv o.l”. Dette innebærer at idrettslag og andre organisasjoner som driver fysisk aktivitet for barn og unge omfattes av skattefradragsordningen.

Voksne personers fysiske aktivitet i idrettslag og organisasjoner omfattes ikke av bokstav b. (Hvis idrettslaget eller organisasjonen driver omsorg eller helsefremmende arbeid for eldre, syke eller funksjonshemmede omfattes slik virksomhet av § 6-50 første ledd bokstav a). Fradragsordningen er ikke ment å gi skattefradrag for gave til voksnes hobbyaktiviteter, herunder idrett.

Idrettslaget eller organisasjonen må ha nasjonalt omfang 1. januar i det år gaven gis, dvs. at lokale eller regionale organisasjoner faller utenfor. Hvis idrettslaget eller organisasjonen er tilsluttet en hovedorganisasjon som har nasjonalt omfang, vil gaver til et lokalt idrettslag eller en lokal organisasjon falle innenfor ordningen. Organisasjonens sentrale ledd må imidlertid føre et samlet regnskap over gaver gitt til lokale lag og innberette gavene samlet i maskinlesbar form til Skattedirektoratet.

Dersom idrettslaget eller organisasjonen driver aktiviteter for både barn, ungdom og voksne, omfattes bare gaver til barne- og ungdomsaktiviteten av fradragsordningen.

Organisasjonens regnskap må vise at verdier tilsvarende de mottatte gaver er brukt eller satt av til et godkjent formål som nevnt i skatteloven § 6-50 første ledd bokstavene a-f. Bestemmelsen er ikke utformet slik at bruken av hver gave skal spores, en ser på organisasjonens totale pengebruk. Hvis en organisasjon bruker verdier som minst tilsvarer de mottatte gavene til formål som faller innenfor ordningen kan de bruke andre midler til formål som faller utenfor ordningen.