Historisk arkiv

Svar på spm. 16 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 20.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Deteksjonsutstyr

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1812

Spørsmål nr. 16, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 20.05.2003, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"Under kap. 451 post 45 foreslår departementet at det ikke kjøpes deteksjonsutstyr til 5,55 mill. kroner, men at midlene isteden brukes til andre tiltak knyttet til samfunnets bioberedskap. Jeg vil gjerne vite om disse andre tiltakene kommer til erstatning for deteksjonsutstyret eller om omprioriteringen innebærer en generell styrking av beredskapen."

Spørsmålet er forelagt Justisdepartementet som har gitt følgende svar:

Svar:

Regjeringens forslag om alternativ bruk av 5,55 mill. kroner kommer som erstatning til forslaget om å anskaffe deteksjonsutstyr, og vil sammen med de øvrige tiltakene som er fremmet i St.prp. nr. 54 (2001-2002), jf. Innst. S. nr. 252 (2001-2002) innebære en generell styrking av samfunnets sivile beredskap. Nedenfor er det redegjort nærmere for de tiltakene som foreslås iverksatt innenfor rammen på 5,55 mill. kroner:

  1. Fortsettelse av arbeidet med markedsovervåkning og utprøving av systemer for identifikasjon av biologiske våpen. Det er ønskelig å engasjere Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til dette.
  2. Kartlegging av innholdet av mikroorganismer i luftprøver. Det er ønskelig å engasjere FFI til dette. Formålet med tiltaket er å utvikle kapasitet for rask deteksjon og identifikasjon av en rekke forskjellige mikroorganismer.
  3. Styrking av renseberedskapen. Sivilforsvarets har i dag 17 mobile renseenheter. Renseenhetene har ikke velegnet deteksjonsutstyr med tanke på etterkontroll ved forurensning fra industrigasser. Dette er en svakhet, da industrigasser også kan bli anvendt i terrorhandlinger. Slikt deteksjonsutstyr vil dessuten øke nytteverdien av renseenhetene i forhold til kompliserte ulykker, uavhengig av terrortrusselen. Regjeringen anbefaler derfor at det anskaffes deteksjonsutstyr med tanke på etterkontroll ved forurensing fra industrigasser til de mobile renseenhetene og opplæringsformål.
  4. Styrking av sivilforsvarspersonellets sikkerhet. For ytterligere å styrke renseenhetene og FIG’enes beredskap mot masseødeleggelsesmidler foreslår Regjeringen at det anskaffes atropinoximinjektorer, enkle personlige sårsett med plaster, tape og enkelt førstehjelpsutstyr samt personlige ABC-beredskapspakker.
VEDLEGG