Historisk arkiv

Svar på spm. 17 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 21.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Endringer i el-avgiften - Bortfall for næringslivet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1842

Spørsmål nr. 17, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 21. mai 2003, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2003

"Hvor stort tilskudd må ytes til andre oppvarmingsformer og energikilder for at det skal være i samme konkurransesituasjon i forhold til elektrisitet etter et bortfall av el-avgiften for næringslivet?"

Svar:

Regjeringen har i St. meld. nr. 2 (2002-2003) sagt at den vil foreslå endringer i el-avgiften i forbindelse med budsjettet for 2004.

Endringer i elekstrisitetsavgiften kan gjøre det relativt sett mindre lønnsomt for næringsvirksomhet utenom industri å bruke andre energibærere enn elektrisitet. Dette vil spesielt ramme overgangen til alternativ oppvarming og utbyggningen av vannbåren varme. Regjeringens ambisjoner og mål om energiomlegging står fast. Ved en utvidelse av fritaket vil Regjerningen vurdere avbøtende tilbak for å motvirke uheldige virkninger for energiomleggingen, jf. omtalen i Revidert nasjonalbudsjett 2003

Hvor stort tilskudd som må ytes til andre oppvarmingsformer og energikilder for at de skal være i samme konkurransesituasjon i forhold til et eventuelt bortfall av el-avgiften for næringslivet vil være avhengig av rammebetingelsene for øvrig, deriblant myndighetsbestemte rammebetingelser. Det vises i denne forbindelse til de pågående prosesser som er skissert i svaret på spørsmål 16 fra SVs fraksjon.

VEDLEGG