Historisk arkiv

Svar på spm. 183 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Hva er pr. i dag kommunenes samlede utgifter til omsorgslønn? Hva vil de samlede utgiftene anslagsvis bli hvis hele omsorgslønnsordningen overføres til staten ved trygdeetaten?

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3197

Spørsmål nr. 183, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 13. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2004

”Hva er pr. i dag kommunenes samlede utgifter til omsorgslønn? Hva vil de samlede utgiftene anslagsvis bli hvis hele omsorgslønnsordningen overføres til staten ved trygdeetaten?”

Spørsmålet er forelagt Sosialdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 6 749 pårørende mottok omsorgslønn i 2002. På bakgrunn av en utvalgsundersøkelse (49 kommuner) i desember 2002, kan kommunenes utgiftet til omsorgslønn isolert sett anslås til om lag 390 mill. kroner.

Kommunen kan vurdere behovet i forhold til andre aktuelle ordninger. Det er opp til kommunen å fastsette timetall og lønnsnivå på omsorgslønn. Ut fra dette må det påregnes at evt. statlig medfinansiering av bare en av kommunens sosiale tjenester vil gi omfattende incentiver til kostnadsvekst. En statlig finansiering på 100 prosent kan på bakgrunn av dette anslås til minimum 500 mill. kroner. Departementet vil imidlertid presisere at dette er grove og usikre anslag."

VEDLEGG