Historisk arkiv

Svar på spm. 22 fra Finanskomiteen/Aps fraksjon av 14.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Demografiske endringer i kommunesektoren

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 03/3207

Spørsmål nr. 22, fra Finanskomiteen/Arbeiderpartiets fraksjon, av 14. oktober 2003, vedrørende St.prp. nr. 1 (2003-2004), St.meld. nr. 1 (2003-2004) og Ot.prp. nr. 1 (2003-2004)

”Jeg viser til brev fra Finansdepartementet til Arbeiderpartiets stortingsgruppe 2. oktober der det heter at TBU anslår at de demografiske endringene i kommunesektoren bidrar til at sektorens utgifter øker med om lag 1,5 milliarder kroner i fra 2003 til 2004. På hvilken måte har Regjeringen tatt hensyn til denne kostnadsveksten i forslaget til statsbudsjett?”

Svar:
Den økonomiske virksomheten i kommuneforvaltningen styres i første rekke gjennom de inntektsrammene som Stortinget fastsetter. Det er kommunenes eget ansvar å tilpasse utgiftene, herunder forventede merutgifter som følge av demografiske endringer, til inntektene innenfor de lover og regler som gjelder for de ulike kommunale ansvarsområdene, og innenfor det regelverket som gjelder for den kommunale økonomiforvaltningen.

Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) understreker at de nevnte beregningene av merutgifter som følge av forventet demografisk utvikling bygger på en rekke forutsetninger og må betraktes som et grovt anslag på hvordan kommunenes utgifter påvirkes av den demografiske utviklingen. Det er bl.a. ikke tatt hensyn til produktivitetsforbedringer og endringer i befolkningens helsetilstand og funksjonsevne. Eksempelvis vil produktivitetsforbedringer i tjenesteytingen bidra til lavere merutgifter.

I St.meld. nr. 1 (2003-2004) Nasjonalbudsjettet 2004, kapittel 1 og 3, er det gitt en nærmere redegjørelse for Regjeringens forslag til kommuneopplegg for 2004 og vurderingene knyttet til utformingen av det generelle budsjettopplegget for den kommende budsjettermin.