Historisk arkiv

Svar på spm. 25 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 20.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

KOSTRA tallene for 2002

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 03/1841

Spørsmål nr. 25, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 20.05, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"Hvordan samsvarer gjeldende tilskuddsatser for studieretning salg- og service og medier og kommunikasjonsfag med de faktiske utgiftene knyttet til studieretningene slik de fremkommer i de nye KOSTRA tallene for 2002? Hvordan samsvarer bevilgningen for 2003 med de faktiske utgiftene? "

Spørsmålet er forelagt Utdannings- og forskningsdepartementet som har gitt følgende svar:

"For 2003 er satsene for tilskudd til private videregående skoler fastsatt på grunnlag av gjennomsnittlig utgift per elev på de ulike studieretningene i offentlig skole for 2001. Dette rapporteres i KOSTRA. Grunnlaget er videre korrigert for salgsinntekter og avskrivninger av bygg samt for utgifter som er rapportert i KOSTRA, men som ikke skal gå inn i grunnlaget for beregning av tilskuddet til private skoler. Dette er utgifter til ordninger som finansieres gjennom øremerkede tilskudd, bl.a. landslinjer, opplæring innenfor kriminalomsorgen og ekstra opplæring for språklige minoriteter.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har publisert ureviderte KOSTRA-tall for 2002. Rapporteringen bygger på data fra alle fylkeskommunene med unntak av Oslo. Når endelige KOSTRA-tall foreligger fra SSB i juni 2003, vil Utdannings- og forskningsdepartementet beregne nye satser for tilskudd til private skoler for 2004. Disse vil bli presentert i statsbudsjettet for 2004.

Foreløpige KOSTRA-tall for 2002 viser en gjennomsnittlig utgift på

94 760 kroner per elev på studieretning salg og service og 103 155 kroner på studieretning medier og kommunikasjon. SSB har vektet elevtallene slik at regnskapstallene samsvarer med elevtallene, jf. problemstilling som er tatt opp i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2002-03). Dette betyr at det tas hensyn til at det i KOSTRA ligger halvårsvirkning av utgifter som følge av økt elevtall fra ett skoleår til neste. Dersom vi legger til grunn samme prisstigning fra 2002 til 2003 som er brukt i beregningen av de gjeldende tilskuddssatsene for private skoler, dvs. 3,9 prosent, gir dette en gjennomsnittlig utgift per elev på 98 456 kroner for studieretning salg og service og 107 178 kroner for studieretning medier og kommunikasjon. Dagens satser for salg og service og medier og kommunikasjon er på henholdsvis 81 136 og 99 274 kroner. Forskjellen mellom gjeldende satser og foreløpig beregnede utgifter per elev er således på 17 320 kroner på studieretningen for salg og service og 7 904 kroner for studieretning for medier og kommunikasjon.

Det understrekes imidlertid at de foreløpig beregnede utgiftene per elev ikke er direkte sammenlignbare med tilskuddssatsene for 2003, både fordi elevtallet er vektet og fordi det ikke er korrigert for utgifter som ikke skal være med i beregningsgrunnlaget, jf. omtale over. Dette vil sannsynligvis føre til at tallene må justeres noe ned.

Ved elevtellingen per 1. april 2003 er det ingen private skoler som oppgir å ha elever ved studieretningen medier og kommunikasjon. Til sammen oppgis det at det er 123 elever som utløser tilskuddssats som for studieretning salg og service. Dersom vi legger til grunn foreløpig beregnet gjennomsnittlig utgift per elev på studieretningen salg og service for 2002 omregnet til 2003-priser, så vil dette medføre en differanse på til sammen 1,8 mill. kroner i forhold til gjeldende satser i 2003. Det understrekes at det tilskuddsgrunnlaget som da er lagt til grunn sannsynligvis er noe for høyt, samt at det ikke er tatt høyde for evt. endringer i elevtallet høsten 2003."