Historisk arkiv

Svar på spm. 276-277a fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 22.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Nødnett/TETRA og trafikksikkerthet

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 03/3325

Spørsmål nr. 276-277a, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 22.10.2003, vedrørende Statsbudsjettet 2004

Spørsmålene er forelagt Justisdepartementet, som har utarbeidet svarene.

276. Nødnett - TETRA-standarden.

a) ”Er utgiftspostene under kap. 456 knyttet til et eget nødnett kun for nødetatene etter TETRA-standarden, eller dreier det seg om en løsning som også tar hensyn til utbyggingen av andre digitale infrastrukturer i Norge?"

Svar:

Utgiftspostene under kap. 456 er knyttet til videre prosjektarbeid med sikte på utbygging av et nødnett – felles radiosamband for nødetatene. En eventuell markedshenvendelse i Norge vil være teknologinøytral, hvilket innebærer at et nødnett ikke nødvendigvis blir etter TETRA-standarden. Full teknologinøytralitet innebærer å åpne for at leverandører som vil tilby nødetatene tjenester i bestående nett eller planlagte kommersielle nett også kan konkurrere. Man vil på denne måten få testet ut i markedet om det kan oppnås besparelser ved å basere de nye tjenestene på eksisterende eller nye nett under planlegging.

b) ”Er utgiftspostene under kap. 456 i overensstemmelse med stortingsvedtak nr. 399, 29. april 2003: "Stortinget ber Regjeringen på egnet måte å komme tilbake til Stortinget med en samlet vurdering av utbygging av den digitale infrastrukturen i Norge?"

Svar:

Generasjonsskifte i teknologien gjør at det om få år vil bli svært vanskelig å vedlikeholde eksisterende analoge og separate sambandssystemer i nødetatene. Det arbeides derfor med å etablere et felles digitalt radiosamband, i stedet for tre nye separate sambandsløsninger og nett. Det legges til grunn at dette arbeidet, som også skal pågå i 2004, er nødvendig uavhengig av hvilken digital infrastruktur som eksisterer eller planlegges utbygget i Norge.Departementet vil imidlertid søke å realisere mulige synergieffekter, bl.a. i forhold til det nye sikkerhetsnettet på jernbanen (GSM-R), i den grad det viser seg hensiktsmessig og mulig.

277. Trafikksikkerhet

a) ”Hva er den økonomiske satsningen på trafikksikkerhet i justisbudsjettet?”

Svar:

Utrykningspolitiet (UP) utfører trafikktjeneste i alle landets politidistrikter. Hele virksomheten er i hovedsak rettet mot trafikksikkerhetsarbeid. Trafikksikkerhetsarbeidet skjer i nært samarbeid med politidistriktene, hvor UP bistår med planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av trafikkinnsatsen.

Foruten UPs virksomhet utfører politidistriktene også et betydelig selvstendig trafikksikkerhetsarbeid. Alle politidistrikter har avsatt ressurser direkte rettet mot trafikk, men trafikksikkerhet er også en integrert del av øvrig virksomhet i politiet. Det foreligger derfor ikke en samlet oversikt over den økonomiske satsingen på trafikksikkerhet i justisbudsjettet.