Historisk arkiv

Svar på spm. 32 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 15.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Budsjettmessig konsekvens av å innføre en terskel på produksjonsavgift for alkoholfrie drikkevarer

Finansdepartementet Vårt saksnr: 03/3226

Spørsmål nr. 32, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 15. oktober 2003, vedrørende Statsbudsjettet 2004

"Hva er de budsjettmessige konsekvensene av å innføre en terskel på produksjonsavgift for alkoholfrie drikkevarer (0,00-0,07 vol pst) på 3 millioner liter, slik at disse blir avgiftsfrie? Avgiften for produksjon utover dette nivået avgiftslegges som regjeringens forslag til statsbudsjett for 2004."

Svar:
Det er ikke klart om spørsmålet innebærer at unntaket bare skal gjelde produksjon i Norge eller om det også skal gjelde varer som innføres. Dersom det forutsettes at det skal gjelde bare innenlandsk produksjon, gjøres det oppmerksom på at en slik avgrensning av avgiftsplikten som spørsmålet forutsetter kan bli oppfattet som produksjonsstøtte til små produsenter av alkoholfrie drikkevarer. Det er ikke vurdert om en slik avgrensning kan komme i konflikt med EØS-avtalens statsstøtteregler.

En slik avgrensning må videre foretas for det enkelte selskap. Dette åpner igjen for tilpasninger for å oppnå flere avgiftsfrie ”kvoter”. Uavhengig av EØS-regelverk må det derfor foretas en nærmere vurdering av både avgrensninger og kontrollmessige sider.

Et fullt fritak for all alkoholfri drikk vil innebære et provenytap på om lag 1 mrd. kroner påløpt i 2004.