Historisk arkiv

Svar på spm. 44 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 21.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyvirkning dersom det velges dansk system for el-avgift for næringslivet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1862

Spørsmål nr. 44, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 21. mai 2003, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2003

"Hva vil den årlige provenyvirkningen være dersom man velger det danske systemet for el-avgift for næringslivet?"

Svar:

Virksomheter i Danmark som er registrert i merverdiavgiftsmanntallet kan få fradrag for energiavgifter når energien er innkjøpt til forbruk i virksomheten. Selv om el-forbruket i merverdiavgiftpliktig virksomhet kan skilles ut, er dette ikke nok til å beregne provenyvirkningene av et dansk el-avgiftsystem.

De virksomhetene som kan få refusjon, får nemmelig i utgangspunktet ikke fradrag for energi som direkte eller indirekte brukes til romvarme og varmt vann. Det er igjen et unntak fra dette der varme og varmt vann anses for å være brukt i prosessformål og dermed likevel er fradragsberettiget, jf. omtale i Boks 3.4 i Revidert nasjonalbudsjett 2003 for en mer utfyllende liste over slike unntak.

Det finnes ikke tilgjengelig statistikk som kan gi en så finfordelt oppsplitting av el-forbruket som det danske systemet krever. Særlig i bedrifter hvor produksjon og administrasjon ikke er fysisk atskilt, vil det være tilnærmet umulig å kartlegge hvor stor andel av strømforbruket som går til lys og oppvarming og andelen strøm som går til produksjon. En beregning av provenyvirkningene av et dansk el-avgiftsystem lar seg derfor ikke gjennomføre, selv på svært usikkert grunnlag.

VEDLEGG