Historisk arkiv

Svar på spm. 50 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 23.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende merverdiavgift på utleie av kjøretøy

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1915

Spørsmål nr. 50, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 23. mai 2003, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

" Vi ser til Norges Bilutleieforbunds forslag til endring i forskrift 90 av 24. januar 1989, endret 5. desember 1997 med virkning fra 1. januar 1998, om merverdiavgift på utleie av kjøretøy. Har departementet innsigelser eller kommentarer til det kontrolltekniske ved forslag til endringer fra Norges Billeieforbund?”

Svar:

Denne saken er som kjent ikke omtalt i RNB. På bakgrunn av konkrete innspill fra bransjen ble det imidlertid i St. prp. nr. 1 (2002-2003) Skatte-, avgifts- og tollvedtak varslet at gjeldende bestemmelser om beregning av merverdiavgift på personkjøretøyer som er anskaffet eller uttatt til bruk i yrkesmessig utleievirksomhet (forskrift nr. 90 til merverdiavgiftsloven) vil bli vurdert. Norges bilutleieforbund (NBF) har i brev 7. oktober 2002 bl.a. foreslått å innføre et system der utleie- og leasingbiler kan videreselges uten tilbakeføring av avgift når det for det enkelte kjøretøy kan dokumenteres at den fradragsførte merverdiavgiften ved anskaffelse, er utlignet gjennom innbetalt merverdiavgift på utleiebeløpene.

Et lignende forslag ble spilt inn av NBF i 1997 i forbindelse med fastsettelsen av dagens regelverk. Som det fremgår av St. prp. nr. 1 (1997-98) ble dette forslaget forkastet bl.a. under henvisning til administrative og kontrollmessige hensyn.

Departementet har bedt Skattedirektoratet foreta en ny avgiftsteknisk vurdering av forslaget fra NBF. På bakgrunn av direktoratets tilbakemelding, som nå foreligger vil departementet se nærmere på dette spørsmålet frem mot budsjettet for 2004.