Historisk arkiv

Svar på spm. 52 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 23.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. kutt i FOU i landbruket

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1923

Spørsmål nr. 52, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 23.05.203, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

" Regjeringen kutter i FOU i landbruket, – 10 mill, og skriver at ”aktiviteten må reduseres eller utsettes”. Kan Regjeringen presisere hvilke prosjekter som må utsettes og hvilke som må regne med redusert aktivitet? "

Spørsmålet har blitt forelagt Landbruksdepartementet som har gitt følgende svar:

Forskningsrådet er nå inne i en prosess med å utrede konsekvensene av det foreslåtte kuttet over Landbruksdepartementets budsjett. De endelige detaljer vil ikke foreligge før 6. juni. Dette er en omfattende prosess da flere programstyrer må gjennomgå hver sin prosjektportefølje.

De foreløpige signalene er at en regner med å kunne gjennomføre en reduksjon på 3 mill. kroner i direkte innsparinger, mens 5-6 mill. kroner forsøksvis vil dekkes inn ved utsettelser av eller forsinkelser i igangsetting av nye prosjekter.

De umiddelbare konsekvensene av budsjettreduksjonen er at ingen nye kontrakter inngås og at levekårsforskningen i landbruket stopper opp.

Videre kan det være aktuelt å utsette prosjekter som f.eks. nye strategiske instituttprogram og andre nye større prosjekter. Hvilke prosjekter / program dette gjelder er under avklaring.

Reduksjonen på 1 mill. kroner av årets bevilgning til nasjonale kompetansesentre får betydning for forskningsinstituttene Jordforsk, Planteforsk, Skogforsk og NORSØK (Norsk senter for økologisk landbruk). Instituttene vil måtte redusere sine aktiviteter på oppgaver tilknyttet rollen som nasjonalt kompetansesenter, dvs. drift av artssamlinger, bibliotekfunksjon og veiledning. Reduksjonen vil søkes fordelt i forhold til instituttenes totale handlingsrom."

VEDLEGG