Historisk arkiv

Svar på spm. 56 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 23.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

"Hva må til for å øke gebyrinntektene fra Norsk Internasjonalt Skipsregister?"

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1923

Spørsmål nr. 56, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 23.05.2003, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"Hva må til for å øke gebyrinntektene fra Norsk Internasjonalt Skipsregister? Vil det kreve lovendring eller endring i forskrift? Hvordan må gebyrordningen innrettes for å gi økte inntekter med hhv 5 mill, 10 mill og 15 mill for 2003?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

Skip registrert i NIS betaler gebyrer både til Skipsregistrene og til Sjøfartsdirektoratet. Når det gjelder gebyrene til Skipsregistrene betales det en årsavgift per skip på kr. 5800 som er relatert til administrasjonskostnader. Det legges til grunn at spørsmålet her gjelder gebyrer til Sjøfartsdirektoratet. En økning av gebyrinntektene fra Norsk internasjonalt skipsregister krever et vedtak i Stortinget om en inntektsbevilgning. Videre kreves en forskriftsendring. Alle rederier registrert i NIS ble i månedsskiftet januar/februar 2003 fakturert for gebyr. Det vil være lite hensiktsmessig å utsende tilleggsregning til berørte rederier for inneværende år. Gebyrordningen må økes med omlag 11/22/33 pst. for å gi økte inntekter på henholdsvis 5/10/15 millioner kroner i 2003. Beregningene forutsetter at flåtestørrelsen registrert i NIS er uendret, og at forventede gebyrinntekter i 2003 er representative. I dag betaler skip registrert i NIS mer i gebyr enn de pådrar i utgifter. En ytterligere økning i gebyrtariffen vil derfor fremstå utelukkende som fiskal avgift. Nærings- og handelsdepartementet fraråder økning av gebyrene.

VEDLEGG