Historisk arkiv

Svar på spm. 6 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 06.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. forskningsrådets analyse på landbruksforskningens område for å finne inndekning for kuttet på 15 mill. kroner

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/2108

Spørsmål nr. 6, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 06/06, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

”Det vises til kutt på 15 mill kr i kap 1137, post 50. Kuttet skal avklares i samarbeid med Forskningsrådet. Det skulle også kuttet i kap 920, post 50 som er gjennomført i St.prp. 65 (2002-2003). Dette kuttet viste seg bare å være delvis gjennomførbart. Er det grunn til å tro at realismen i kuttet på kap 1137, post 50 er mer realistisk enn kuttet på kap 920, post 50?”

Spørsmålet er forelagt Landbruksdepartementet som har svart følgende:

”Forskningsrådet er i ferd med å analysere sin prosjektportefølje på landbruksforskningens område for å finne inndekning for kuttet på 15 mill i St.prp. 75 (2002-2003).

Fokus i denne pågående gjennomgang vil være hvordan det enkelte forskningsinstitutt kommer ut. Videre tiltak vil være å invitere instituttene enkeltvis til møte - for i dialog å finne fram til hvordan reduksjonen i årets bevilgning kan håndteres mest mulig skånsomt. Det vil være prosjekter som strekker seg utover ett år som det er mest aktuelt å utsette oppstart på, forskyve, redusere eller evt. stoppe. Utsatt oppstart og forskyvninger av prosjekter vil gi økte forpliktelser i årene framover.

Målet vil være å endre prosjekters finansieringsplan, slik at det primært er snakk om kontraktendringer. Endring/tilpasninger av kontrakter skjer i dag løpende i dialog mellom institutt og Norges forskningsråd, vanligvis som et resultat av utsettelser/justeringer i framdrift/omfang.

Forskningsrådets hovedtyngde av kontrakter på landbruksforskningssektoren er inngått med andre statlige enheter. Noen av sektorens forskningsinstitutter er stiftelser eller aksjeselskaper, mens det i brukerstyrte prosjekter er inngått kontrakter med private bedrifter

Ca 70% av forskningen finansiert over kap 920, post 50 er brukerstyrt. For landbruksforskningen er denne andelen imidlertid vesentlig lavere. Brukerstyrte prosjekter utgjør 11,3% av LDs samlede bevilgning til forskningsformål over kap. 1137, post 50.

Den pågående kartleggingen av Forskningsrådets portefølje på landbruksforskningens område vil derfor avdekke om/i hvilken grad kontrakter innebærer juridisk bindende forpliktelser.

I tillegg til innsparing i forskningsprosjekter og –programmer vil det bli gjort innsparinger i koordinering og drift av forskningsprogrammene (programstyrenes aktivitet/reiser), i administrative utgifter (informasjon, planlegging osv) og i formidlingsaktivitet.

Bevilgningsvedtaket i St.prp. 75 (2002-2003) baseres på at Forskningsrådet følger dette opp gjennom de tiltakene som er skissert ovenfor.

Kuttet på 9 mill i St.prp. 65 (2002-2003) har Forskningsrådet allerede fordelt ved innsparinger og forskyvninger av forskningsaktivitet.”

VEDLEGG