Historisk arkiv

Svar på spm. 64 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 21.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. taubåtkapasiteten og oljevernberedskapen

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 03/1870

Spørsmål nr. 64 fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon av 21.05, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"Hvor raskt kan den nødvendige taubåtkapasiteten og oljevernberedskapen være på plass langs kysten av Nordland, Troms og Finnmark? Hva vil de årlige kostnadene ved en slik beredskap være?"

Svar:

Sjøsikkerhet og beredskap består av flere elementer, og taubåtkapasitet vil være et av flere mulige tiltak i oljevernberedskapen. I henhold til en rapport fra Kystdirektoratet av 11.2.2003 består sivil taubåtkapasitet i Norge pr. januar 2003 av 46 fartøyer, hvorav 28 fartøyer i hovedsak opererer i området syd for 62 grader nord (Stad). I rapporten fremholdes at det nord for 65 grader nord er 9 tilgjengelige taubåter med slepekapasitet i størrelsesorden 10 til 43 tonn slepekraft. Rapporten fremholder videre at Kystvaktskvadron Nord opererer 6 fartøyer med slepekraft på mellom 32 til 100 tonn. Rapporten har vært sendt på høring, og ble oversendt Fiskeridepartementet 29.4.2003. Denne er nå til vurdering i departementet, og Regjeringen vil komme tilbake til videre oppfølging i budsjettforslaget for 2004.

Regjeringen har ikke vurdert hva som vil være den nødvendige slepebåtkapasiteten langs kysten av Nordland, Troms og Finnmark. I høringsrapporten er det foreslått å leie to havgående slepebåter. Dette er oppgaver som må legges ut på anbud i tråd med kravene i forskrift av 15.6.2001 om offentlige anskaffelser. I forkant av dette må det legges inn tid for utarbeidelse av anbudsmateriale. I etterkant av fristen må det legges til den tid det vil ta å gå igjennom innkomne anbud og for utvelgelse av aktuell tilbyder. Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid en slik prosess vil ta, da det vil være avhengig av omfang og kvalitet av innkomne anbud. I sum vil en slik prosess kunne ta mellom 4 til 6 måneder. Parallelt med dette må Kystverket fremforhandle en avtale med Forsvaret om tilstedeværelse av fartøy, dersom det blir aktuelt å følge opp høringsrapportens forslag.

Kostnadene for innleie av to havgående slepebåter er anslått til å ligge mellom 70 til 80 mill. kroner årlig.

I forhold til oljevernberedskapen er det etablert statlige depoter i Vadsø, Hammerfest, Tromsø, Lødingen, Bodø og Sandnessjøen. I tillegg inngår to private depoter i beredskapen, som er lokalisert til Hammerfest og Trena. Opprettelsen av statlige mellomdepoter er på det nærmeste ferdig. Det er nå etablert slike depoter i Båtsfjord, Honningsvåg, Skjervøy og Sortland. Depotet i Narvik er snart ferdigstilt, og etter dette vil alle planlagte depoter være etablert.

Som et ledd i å styrke sjøsikkerheten og beredskapen har Regjeringen foreslått at det bygges en trafikksentral for Nord-Norge i Vardø. Denne sentralen vil føre kontroll med trafikk i transitt langs kysten og med trafikk i de mest risikoutsatte områdene i indre farvann. Videre har Regjeringen foreslått å utvide territorialgrensen fra 4 til 12 nautiske mil som nå er under behandling i Stortinget. Som en oppfølging av dette har Kystverket utarbeidet og sendt på høring et forslag til påbudte seilingsleder for skipstrafikk som utgjør en særlig miljørisiko. Utbygging av nettverk for automatisk identifisering av skip (AIS) vil legge til rette for overvåking av skip med AIS som trafikkerer langs kysten. I 2003 er det over Fiskeridepartementets budsjett bevilget 30 mill. kroner til fullføring av utbyggingsprosjektet og dette skal være ferdig medio 2004. Kystverket har også miljøovervåking med fly og vurderer denne utvidet med satelittovervåking. Samlet vil disse tiltakene gi en bedre kontroll med trafikken i våre havområder.