Historisk arkiv

Svar på spm. 66 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Effekten av økt el-avgift med hensyn til å utløse redusert elektrisitetsbruk

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3197

Spørsmål nr. 66, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 13. oktober 2003, vedrørende Statsbudsjettet 2004

"Hva vil effekten av en økt el-avgift være med hensyn på å utløse redusert elektrisitetsbruk, og hva vil provenyet av en el-avgiftsøkning på 2 øre/kWh være med Regjeringens foreslåtte ordning?"

Svar:

I Regjeringens forslag til omlegging av el-avgiften i første halvår 2004, vil bare husholdningens forbruk være avgiftsbelagt.

Det er usikkerhet forbundet med hvor mye el-forbruket vil endre seg som følge av en avgiftsendring. I Finansdepartementets provenyberegninger legges det til grunn en elastisitet på -0,2 for husholdningenes el-forbruk. Dette innebærer at el-forbruket reduseres med 0,2 pst. når prisen øker med 1 pst. Det legges til grunn at avgiften overveltes fullt ut i prisen til konsumenten. Hvor mye el-forbruket vil reduseres av en avgiftsøkning på 2 øre pr. kWh vil også avhenge av sluttbrukerprisen pr. kWh. Legges det til grunn en sluttbrukerpris på drøyt 63 øre pr. kWh (gjennomsnittlig pris til husholdningene i 2002), vil en avgiftsøkning på 2 øre pr. kWh isolert sett kunne gi en prisøkning på om lag 3 pst. og en nedgang i husholdningenes el-forbruk på 0,6 pst. Dette tilsvarer en nedgang i forbruket på om lag 0,2 TWh pr. år. Prisen på strøm er imidlertid avhengig av mange andre faktorer enn avgiften, og forbruket av strøm avhenger også av andre faktorer enn prisen.

En avgiftsøkning for husholdningene på 2 øre pr. kWh fra 1. januar 2004 vil gi et proveny på om lag 750 mill. kroner påløpt og 560 mill. kroner bokført. Det er ikke tatt hensyn til hvordan en slik avgiftsøkning eventuelt vil påvirke avgiftsbelagt forbruk utover husholdningenes forbruk i 2. halvår 2004. Det nye avgiftssystemet for 2. halvår 2004 er ikke ferdig utredet.