Historisk arkiv

Svar på spm. 72 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 10.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vekting av forskjellige utgiftstyper i statsbudsjettet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3211

Spørsmål nr. 72 fra Stortingets finanskomité v/Fremskrittspartiets fraksjon av 10.10.03 vedrørende Nasjonalbudsjettet 2004

”Når vektingen av forskjellige utgiftstyper i statsbudsjettet – tilsiktet eller utilsiktet – fremdeles er et mysterium for Stortinget, hva er departementets begrunnelse for ikke å gi seg selv og Stortinget bedre verktøy for å skille mellom effektene av forskjellige utgifts- og inntektsendringer på statsbudsjettet?”

Svar:
De makroøkonomiske framskrivningene og beregningene av hvordan budsjettforslaget samlet sett påvirker norsk økonomi er basert på Statistisk sentralbyrås makroøkonomiske modell MODAG. Sammenliknet med makroøkonomiske modeller som benyttes i andre land, gir modellen en svært detaljert beskrivelse av hvordan endringer i inntekter og utgifter på statsbudsjettet gir impulser til innenlandsk etterspørsel og produksjon. Beskrivelsen er basert på sammenhenger fra Nasjonalregnskapet, som blant annet gir en detaljert oversikt over hvordan norsk etterspørsel fordeler seg på norske og utenlandske leverandører. Dette innebærer at Finansdepartementets framskrivninger og de særskilte beregningene av budsjettets virkning på norsk økonomi tar hensyn til at ulike budsjettposter har ulik betydning for henholdsvis norsk produksjon og import. Å øke detaljeringsnivået i de makroøkonomiske analysene utover det Nasjonalregnskapet gir grunnlag for vil trolig øke usikkerheten i tallene, være ressurskrevende og kunne kreve et betydelig innslag av skjønn. På denne bakgrunn er det tvilsomt om nytten av en mer detaljert tilnærming vil stå i et rimelig forhold til kostnadene.