Historisk arkiv

Svar på spm. 76 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekt, innføre 6% og 0% momssats for infrastrukturtjenester

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3197

Spørsmål nr. 76, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 13. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2004

"Hva er provenyeffekten av å innføre hhv. 6% og 0% momssats for infrastrukturtjenester som utføres av Jernbaneverket, Avinor og de kommunale havnene?"

Svar:

Når det gjelder Jernbaneverket og Avinor er spørsmålet forelagt Samferdselsdepartementet. De har gitt følgende svar:

”Jernbaneverket betaler årlig om lag 500 mill kroner i moms, og vil få fratrekk for denne dersom de kommer inn i momssystemet. 6 pst moms på kjørevegsavgiften som togselskapene betaler for å bruke jernbanenettet, vil utgjøre et lite beløp ettersom det kun er godstransporten ekskl. kombinerte transporter som betaler kjørevegsavgift. NSB og andre togselskaper vil også få denne trukket fra som inngående moms slik at staten ikke vil få noen inntekter herfra. Det vil dermed heller ikke spille noen rolle for provenyet om momssatsen er på 0 pst eller på 6 pst. Provenytapet vil dermed tilsvare fradraget for inngående moms som utgjør om lag 500 mill kroner.

Avinor oppgir at de vil få et økt momsfradrag på om lag 200 mill kr dersom de inkluderes i momssystemet. Også her vil utgående moms komme til fradrag for flyselskapene, og dermed ikke gi staten inntekter. Dette er uavhengig av om satsen for utgående moms er 0 pst eller 6 pst. Statens provenytap blir dermed om lag 200 mill kr.”

Når det gjelder de kommunale havnene, er det på svært usikkert grunnlag beregnet at disse har en inngående merverdiavgift på om lag 100 mill. kroner. Båttrafikken, som betaler havneavgiftene, vil ha fradrag for inngående merverdiavgift. Staten får dermed ikke inntekter av dette, og provenytapet blir om lag 100 mill. kroner uavhengig av hvilken sats som legges til grunn.