Historisk arkiv

Svar på spm. 77 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 22.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyeffekten, legger seg på en dansk modell

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1870

Spørsmål nr. 77, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 22. mai 2003, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2003

"Hva vil den beregnete provenyeffekten være dersom man isteden legger seg på en dansk modell? For å lette beregningene kan man legge hovedtrekkene i den danske modellen til grunn. Kun momspliktige virksomheter er fritaksberettiget, og det stilles vilkår om måling og egenrapprotering for å få innvilget fritak."

Svar:
Virksomheter i Danmark som er registrert i merverdiavgiftsmanntallet, kan få fradrag for energiavgifter når energien er innkjøpt til forbruk i virksomheten. Selv om el-forbruket i merverdiavgiftpliktig virksomhet kan skilles ut, er dette ikke nok til å beregne provenyvirkningene av et dansk el-avgiftsystem.

De virksomhetene som kan få refusjon, får nemelig i utgangspunktet ikke fradrag for energi som direkte eller indirekte brukes til romvarme og varmt vann. Det er igjen et unntak fra dette der varme og varmt vann anses for å være brukt i prosessformål og dermed likevel er fradragsberettiget. Se omtale i Boks 3.4 Det danske systemet for el-avgift i Revidert nasjonalbudsjett 2003 for en mer utfyllende liste over slike unntak. Det finnes ikke tilgjengelig statistikk som kan gi en så finfordelt oppsplitting av el-forbruket som dette innebærer. Særlig i bedrifter hvor produksjon og administrasjon ikke er fysisk atskilt, vil det være tilnærmet umulig å kartlegge hvor stor andel av strømforbruket som går til lys og oppvarming og andelen strøm som går til produksjon. En beregning av provenyvirkningene av et danske el-avgiftsystem lar seg derfor ikke gjennomføre, selv på svært usikkert grunnlag.