Historisk arkiv

Svar på spm. 8 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 20.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Forslag om enkelte endringer i regelverket for dagpenger

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 03/1830

Spørsmål nr. 8, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 20.05.03, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"Hvor mye antas kommunenes utgifter til sosialhjelp å øke med som følge av innkortingen i dagpengeperioden, og hvor mye lavere vil utbetalingene bli for en som rammes?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

"I forbindelse med statsbudsjettet for 2003 ble det fremmet forslag om enkelte endringer i regelverket for dagpenger. Endringene ble gjort gjeldende fra 1. januar 2003. En av disse endringene besto i at lang dagpengeperiode reduseres fra tre til to år, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003) Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Ot.prp. nr. 15 (2002-2003).

Med de nylig vedtatte endringene i dagpengesystemet ønsker regjeringen å legge til rette for et bedre fungerende arbeidsmarked uten at nivå og omfang på inntektssikringen reduseres vesentlig. En forkorting av dagpengeperioden fra tre til to år vil øke overgangen til jobb ved at kortere varighet bidrar til økt jobbsøking. Dette understøttes av nasjonale og internasjonale analyser som viser at overgangen fra ledighet kan øke med 30-60 pst. når ledighetsperioden nærmer seg slutten. I 2003 er Aetat, som ledd i denne strategien, styrket med midler svarende til om lag 420 årsverk. Oppfølging av mottakere av dagpenger er høyt prioritert innenfor denne styrkingen.

For å fange opp de som etter endt maksimal dagpengeperiode mister retten til dagpenger, er det i forskrift om arbeidsmarkedstiltak kap. 10 etablert en ordning som på visse vilkår gir rett til stønad til livsopphold for helt ledige som har avsluttet en lang dagpengeperiode og som står uten dagpengerettigheter (ventestønad). Ytelsen er ikke tidsbegrenset. En stor andel av denne gruppen vil således fortsatt kunne beholde en livsoppholdsytelse fra Aetat. Økonomisk sosialhjelp vil dermed ikke direkte være aktuelt. Kommunenes utgifter til sosialhjelp vil dermed ikke øke som en direkte konsekvens av nedkorting av dagpengeperioden.

Det er først i 2005 at enkelte personer som er berørt av de nye reglene kan oppnå full dagpengeperiode.

Økt ledighet kan imidlertid generelt sett medføre at behovet for såkalt supplerende sosialhjelp øker for grupper med høye utgifter til lån og/eller bolig. Det er imidlertid ikke mulig å beregne disse effektene.