Historisk arkiv

Svar på spm. 82 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 05.06

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. informasjon rundt SIVAs utvikling av såkalte "industri-inkubatorer"

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/2044

Spørsmål nr. 82, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 04.06, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"På åpen høring i næringskomiteen i forbindelse med behandling av St.prp. nr. 51 (2003-2003) kom det fram at SIVA har under utvikling såkalte "industri-inkubatorer". Jeg vil be om å få oversendt mer informasjon om hva dette er og hvilket kapitalbehov som er knyttet til utvikling av disse."

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har følgende svar.

I henhold til SIVA springer en Industri-Inkubator ut av en industribedrift (IB) som ønsker å utvikle nye, tilgrensede leverandørbedrifter. Industri-Inkubatoren har organisasjonsform som et AS, der IB, og andre lokale investorer er eiere, foruten SIVA. Ønsket fra IB om å utvikle en Industri-Inkubator kan følge av behov for omstilling eller som et ønske om knoppskyting fra eksisterende aktivitet. IB tilbyr lokaliteter til formålet i, eller i nær tilknytning til egen bedrift. I disse lokalitetene kan enkeltmedarbeidere eller grupper av medarbeidere fra IB yte hjelp i oppstarten av ny virksomhet. SIVA kan i denne sammenheng støtte Industri-Inkubatorene med kritisk kompetanse og erfaring.

Den primære funksjonen til Industri-Inkubatoren er å identifisere forretningsideer i IB, finne ressurspersoner som kan, og er villige, til å trekke i gang nye bedrifter, og å følge opp bedriftsutviklingene som aktiv eier.

Industri-Inkubator konseptet skal bygge på et forpliktende samarbeid med IB, der nettverk, kapital og personell stilles til rådighet for en periode. Videre bør det, i følge SIVA, etableres gode kontakter i det regionale verdiskapingsnettverket som utgjøres av industri, utdannings-, kunnskaps- og forskningsmiljø og aktuelle næringshager slik at man muliggjør nye impulser, kompetanseutveksling og et verdiskapende samspill med langsiktighet.

Det foreligger i dag ingen gjennomarbeidet vurdering av kapitalbehovet til utvikling av Industri-Inkubator. Dersom det skulle bli aktuelt vil departementet i samarbeid med SIVA komme nærmere tilbake til dette.

VEDLEGG