Historisk arkiv

Svar på spm. 86 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 20.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyvirkning av å endre takstreglene og identifikasjon for ikke-liberale yrker i delingsmodellen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3294

Spørsmål nr. 86, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 20.10.2003, vedrørende Statsbudsjettet 2004

”Hva er provenyvirkningen (påløpt og bokført) av å endre takreglene og identifikasjonsreglene for ikke-liberale yrker i delingsmodellen slik at disse får samme regler som liberale yrker?"

Svar:

Personlig næringsdrivende og aktive eiere i ikke-liberale foretak har med dagens regler et tak som innebærer at det ikke ilegges toppskatt og trygdeavgift på beregnet personinntekt mellom 16 G og 75 G, og heller ikke over 134 G. Det eksisterer ikke tak for beregnet personinntekt for skattytere i liberale yrker.

Den påløpte provenyvirkningen av å oppheve takene for beregnet personinntekt i ikke-liberale foretak i 2004 kan anslås til om lag 110 mill. kroner for personlig næringsdrivende og om lag 660 mill. kroner for aktive eiere.

Personlig næringsdrivende har innbetalingstermin fire ganger i året. Dersom en legger til grunn at alle terminene kan justeres, slik at de tar høyde for innstrammingen, kan den bokførte effekten anslås til det samme som den påløpte. Aktive eiere i aksjeselskap er etterskuddspliktige slik at den bokførte effekten for 2004 er null.

Den samlede effekten av å oppheve takreglene for ikke-liberale yrker kan derfor anslås til i størrelsesorden 770 mill. kroner påløpt og om lag 110 mill. kroner bokført i 2004.

Disse beregningene er basert på tall fra Statistisk sentralbyrås selvangivelsesstatistikk fra 2001 og framskrevet med veksten i gjennomsnittlig G fra 2001 til 2003 og med anslått lønnsvekst fra 2003 til 2004.

Etter gjeldende regler er det kun ektefelle, samboer og barn under 18 år som omfattes av identifikasjonsreglene for ikke-liberale yrker. Til sammenligning omfattes identifikasjonsreglene for liberale yrker av skattyters slektninger i rett nedstigende eller oppstigende linje, ektefelle, samboer, søsken og ektefelles eller samboers foreldre og barn.

Det er ikke mulig å anslå provenyvirkningen av å innføre samme identifikasjonsregler for ikke-liberale yrker i delingsmodellen som for liberale yrker. Dette skyldes at det er usikkert hvor mange nye skattytere som vil bli omfattet av delingsmodellen etter en slik omlegging. Departementet har av den grunn heller ikke kjennskap til inntektsnivået til denne gruppen skattytere, noe som også påvirker provenyvirkningen av en slik endring av regelverket.

VEDLEGG