Historisk arkiv

Svar på spm. 91 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 22.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Fritak for grunnavgift på olje, tilsvarende fritaket for el-avgiften (krav fra Norsk Petroleumsinstitutt)

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1895

Spørsmål nr. 91, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 22. mai 2003, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2003

"Under høringene i Stortinget knyttet til revidert, ble det stilt krav fra Norsk Petroleumsinstitutt at det blir gitt fritak for grunnavgift på olje, tilsvarende fritaket for el-avgiften. NP begrunner kravet i at Regjeringens forslag til el-avgift dramatisk vil endre konkurranseforholdene i forhold til alle andre energibærere. Har Regjeringen tenkt å imøtekomme dette kravet, og er Regjeringen enig i at forslaget vil endre konkurranseforholdene?"

Svar:
Regjeringen har som mål at bruken av mineraloljer til oppvarming skal reduseres med 25 prosent i den første Kyotoperioden, 2008-2012, sammenlignet med gjennomsnittet for perioden 1996-2000, jf. St. meld. nr. 15 Tilleggsmelding til St. meld. nr. 54 (2000-2001) Norsk Klimapolitikk. Målsettingen er en del av satsingen på økt bruk av nye fornybare energikilder.

Bruken av fyringsolje er om lag halvert fra 1980 og frem til i dag. Nedgangen i bruken av fyringsolje er i stor grad et resultat av offentlig virkemiddelbruk, og da særlig avgiftene på fyringsolje. Regjeringen tar sikte på at en reduksjon i bruk av fyringsoljer bør skje ved en overgang til bruk av nye fornybare energikilder. Som et ledd i dette arbeidet utarbeides det en strategi for konvertering fra oljefyring til bruk av ny fornybar energi, blant annet gjennom å stimulere til økt utnytting av biomasse og metangass til energiformål og økt bruk av avfall som energikilde.

Regjeringen vil følge utvikling i bruken av fyringsolje frem mot forpliktelsesperioden og vurdere virkemiddelbruken ut fra dette. Regjeringen vil videre ta initiativ til en dialog med industrien om en overgang til en mer miljøvennlig energi.

Endringer i elektrisitetsavgiften kan gjøre det relativt sett mindre lønnsomt å bruke andre energibærere enn elektrisitet. Dette kan påvirke overgangen til alternativ oppvarming og byggingen av vannbåren varme. Regjeringens ambisjoner og mål om energiomlegging står fast. Ved en utvidelse av fritaket vil Regjeringen vurdere avbøtende tiltak for å motvirke uheldige virkninger for energiomleggingen.