Historisk arkiv

Svar på spm. 96 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 22.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

"Gjenoppretting av næringslivets tillit til Regjeringen?"

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/1895

Spørsmål nr. 96, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 22.05.2003, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2003

"Videre skriver Norges forskningsråd at kuttet vil redusere næringslivets vilje til å satse på FoU fremover, fordi bedriftene vil notere seg at man ikke kan ha tillit til at staten innfrir sine forpliktelser. Hva er Regjeringens vurdering av dette, og hva vil den gjøre for å gjenopprette næringslivets tillit til Regjeringen?"

Svar:

Regjeringen vil først understreke at kuttet er foretatt i en særdeles vanskelig budsjettsituasjon der Regjeringen har sett seg nødt til å foreta kutt også på prioriterte områder. For å styrke bedriftenes evne til å investere i FoU ble SkatteFUNN-ordningen innført fra 1. januar 2002. Responsen fra næringslivet har vært stor, og den forventede provenyvirkningen for 2003 er langt større enn tidligere anslag. Regjeringen har for inneværende år utvidet SkatteFUNN-ordningen til å gjelde alle bedrifter, noe som vil bidra til enda større provenyvirkning i 2004.

Regjeringens finanspolitikk har medvirket til lavere rente og kronekurs. Dette vil bedre konkurranseevnen til norske eksportbedrifter. Ut over dette vil den foreslåtte økning i Fondet for forskning og nyskaping på 800 millioner kroner, etter dagens rentenivå, gi en fremtidig årlig avkastning på 41,6 millioner kroner. Samarbeidsregjeringen har i sin regjeringsperiode økt de samlede bevilgninger til FoU med 1,5 mrd. kroner. Målet er fortsatt at FoU-innsatsen innen 2005 minst skal komme opp på gjennomsnittlig OECD-nivå, målt som andel av bruttonasjonalproduktet.

VEDLEGG