Historisk arkiv

Svar på spm. 96 og 97 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 13.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Aetat (introduksjonsprogrammene)

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3197

Spørsmål nr. 96 og 97, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 13.10.03, vedrørende Statsbudsjettet 2004

Spørsmål nr. 96:

"Hvor store ressurser til administrasjon og tiltak er beregnet å skulle medgå til Aetats medansvar i forbindelse med introduksjonsprogrammene?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som gir følgende svar:

"Introduksjonslovens 1Lov 4. juli 2003 nr. 80. målsetting om raskere overgang til ordinært arbeid for nyankomne innvandrere, tilsier at Aetat skal ha en sentral rolle i utarbeidelse og gjennomføring av introduksjonsprogram i kommunene. Aetat skal, avhengig av hvordan den enkelte deltaker vurderes i forhold til arbeidsmarkedet, i første omgang satse på egenaktivisering, informasjon, veiledning og formidlingsbistand samt tilby kvalifisering gjennom arbeidsmarkedstiltak når dette vurderes som nødvendig for å komme i ordinært arbeid.

Innvandrere er en prioritert gruppe i arbeidsmarkedspolitikken. 2Per. mai 2003 var 26 prosent av alle deltakerne på ordinære arbeidsmarkedstiltak innvandrere, mens innvandrerne totalt utgjør om lag 17 prosent av alle arbeidsledige (kilde: Statistisk sentralbyrå). <o:p></o:p></span></p> <p class=Innrykk style='margin-left:0cm'><span style='mso-bidi-font-size:15.0pt; color:black'> Valg av type tilrettelegging/bistand tilpasses den enkelte og foretas av Aetat lokalt. Regjeringen ser det som viktig å bevare fleksibiliteten knyttet til ressursbruk lokalt, og finner det ikke hensiktsmessig å øremerke midler til spesielle formål. De siste års styrking av Aetat i form av flere personellressurser og tiltaksplasser legger forholdene til rette for bedre oppfølging av den enkelte og økt overgang til arbeid. Nyankomne innvandrere er også en av målgruppene for regjeringens innsats mot fattigdom."

Spørsmål nr. 97:

"Hvilke instrukser har Aetat fått i den forbindelse?"

Svar:

Spørsmålet har blitt forelagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som gir følgende svar:

"Det legges opp til et aktivt og systematisk samarbeid mellom Aetat og kommunene om oppfølging av lov om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere. Dette vil bli omtalt i tildelingsbrevet til Aetat Arbeidsdirektoratet for 2004. Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet har utarbeidet rundskriv P-6/2003 om samarbeid mellom kommunen og Aetat om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere."