Historisk arkiv

Svar på spm.107 fra Finanskomiteen/Aps fraksjon av 21.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

NOX - reduksjonsprogrammet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3298

Spørsmål nr. 107, fra Finanskomiteen/APs fraksjon, av 21.10.2003, vedrørende Statsbudsjettet for 2004

" Det tidligere NOX - reduksjonsprogrammet som fikk bevilgninger over statsbudsjettet og løp over 5 år, hadde gode resultater på reduksjon av NOX og CO2. I løpet av programmet ble 35-40 båter bygget om og programmet bidro til ca. 20 årsverk hvert år. Vil en bevilgning til dette i 2004 kunne bidra til å skape norske arbeidsplasser i 2004 og samtidig redusere NOX og CO2 - utslippene? Hvilken budsjettpost skal en slik bevilgning bevilges over?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

NOx-RED programmet var en tidsbegrenset offentlig tilskuddsordning for innføring av tiltak på norske skip i norsk kystfart for å redusere utslippet av nitrogenoksider (NOx) til luft. NHD var budsjettansvarlig for ordningen og Sjøfartsdirektoratet hadde det administrative ansvaret. Ordningen ble avsluttet i 2000. En evaluering av programmet viste at tiltakene var meget kostnadseffektive sammenlignet med tiltak innen andre sektorer. Det ble også vist til at programmet har virket som et incentiv til utvikling av ny miljøvennlig teknologi innen leverandørindustrien.

Økt offentlig pengebruk, for eksempel gjennom en bevilgning til NOx-RED, kan isolert sett bidra til økt sysselsetting, men totalvirkningen over tid vil avhenge av en rekke forhold, som finansieringen av økt ressursbruk, helheten i det økonomiske opplegget med mer. Det er også for en slik bevilgning isolert sett ikke mulig å anslå dette konkret.

Det ble for budsjetterminen år 2000 bevilget penger over kap. 941 Sjøfartsdirektoratet post 72 til NOx-RED programmet. Det er derfor naturlig at en eventuell bevilgning for år 2004 går over kap. 907 Sjøfartsdirektoratet post 72.