Historisk arkiv

Svar på spm.167 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 27.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Gasskraftverk og CO2 håndtering

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 03/3369

Spørsmål nr. 167, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 27.10.2003, vedrørende Statsbudsjettet 2004

"Olje- og energiministeren har i det siste uttalt at et gasskraftverk med CO2-håndtering kan stå ferdig om 4 år. Fra flere forskermiljøer blir det hevdet at man er klar til å starte byggingen av et pilotanlegg allerede nå. Er det i de foreslåtte bevilgningene over kap 1830 rom for å gi tilskudd til slike pilotanlegg slik at byggingen kan starte i 2004?"

Spørsmålet er forelagt Olje- og energidepartementet som svarer følgende:

Regjeringens politikk for bygging av pilotanlegg for gasskraftverk med CO 2-håndtering går fram av St.meld. nr. 9 (2002-2003) Om innenlands bruk av naturgass mv. Når det gjelder tidspunkt for etablering av et slikt pilotanlegg vises det til side 89 der det heter:

"FoU og pilottesting vil bli prioritert videre i årene framover. Når det foreligger en konkret prosjektsøknad som Regjeringen ønsker å støtte, vil Regjeringen fremme forslag om bevilgning til å gjennomføre et slikt prosjekt."

Departementet har til nå ikke mottatt konkrete prosjektsøknader som gir grunnlag for å fremme forslag om bevilgning.

For 2004 har Regjeringen foreslått å bevilge 50 mill. kroner til forskning på renseteknologi for gasskraftverk. Formålet er å styrke arbeidet for at Norge og norske teknologimiljøer, i samarbeid med andre land, skal få en sterk posisjon i utvikling av teknologi som kan redusere CO 2-utslippene fra kraftproduksjon.