Historisk arkiv

Svar på spm. 130 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 14.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Opsjoner i arbeidsforhold

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3193

Spørsmål nr. 130 fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av
14. oktober 2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005
"Hva er provenyvirkningen (bokført og påløpt) av å reversere regelendringene for beskatning av opsjoner i arbeidsforhold som ble gjennomført fra og med inntektsåret 2002?"

Svar:
I forbindelse med budsjettet for 2002 ble det vedtatt to endringer i beskatningen av opsjoner.

For ikke-børsnoterte opsjoner ble det vedtatt at den realiserte opsjonsfordelen skal beregnes forholdsmessig likt på hvert inntektsår over den perioden den blir opparbeidet. Provenytapet av denne ordningen ble i forbindelse med budsjettet for 2002 på skjønnsmessig grunnlag anslått til i størrelsesorden 30 mill. kroner påløpt og 25 mill. kroner bokført. Skattedirektoratet har nå en oversikt over det faktiske provenytapet knyttet til ordningen. Ifølge denne var det svært få skattytere som benyttet seg av ordningen i 2002 og 2003. Provenytapet var under 1 mill. kroner i hvert av disse årene. At provenytapet i disse årene har blitt langt lavere enn først anslått, må bl.a. ses i sammenheng med fallet i aksjemarkedet. Det har trolig medført at færre har gått inn på opsjonsavtaler, og at mange opsjonsavtaler har mistet sin verdi. En positiv utvikling i aksjemarkedet kan trekke i retning av at provenytapet av ordningen kan bli noe høyere i 2005.

Fra og med 2002 ble det vedtatt at børsnoterte opsjoner kun skal beskattes ved innløsningstidspunktet av opsjonen, og at opsjonsgevinsten beregnes forholdsmessig over den perioden den blir opparbeidet. Begrunnelsen for denne endringen var at det ikke er noen særskilt grunn til å skille mellom tidspunktet for beregning av skatt på børsnoterte og unoterte opsjoner. Provenytapet av denne endringen ble antatt å være ubetydelig, ettersom børsnoterte opsjoner har svært kort løpetid, ofte bare noen få måneder, og således er lite egnet som ansatteopsjoner. En reversering av regelendringen slik at børsnoterte opsjoner beskattes ved tildeling, anslås heller ikke å ha nevneverdig provenyvirkning i 2005.