Historisk arkiv

Svar på spm. 131 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 14.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenyvirkningen av å fjerne aksjerabatten

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3193

Spørsmål nr. 131, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 14. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2005
"Hva er provenyvirkningen (bokført og påløpt)av å fjerne aksjerabatten for ikke-børsnoterte aksjer, aksjer notert på SMB-listen og grunnfondsbevis? "

Svar:
Gjeldende regler innebærer at ikke-børsnoterte aksjer i norske selskaper, SMB-aksjer og grunnfondsbevis for formuesskatteformål blir verdsatt til 65 pst. av aksjenes andel av selskapets skattemessige formuesverdi. En økning i formuesverdsettingen for ikke-børsnoterte aksjer, aksjer i selskaper notert på SMB-listen på Oslo Børs og grunnfondsbevis til 100 pst. av formues­skatte­grunnlaget, anslås å øke provenyet med i størrelsesorden 960 mill. kroner regnet i forhold til Regjeringens forslag for 2005. Den skattemessige formuesverdien av ikke-børsnoterte aksjer, aksjer notert på Oslo Børs og grunnfondsbevis er anslått med utgangspunkt i selvangivelsesstatistikk, informasjon om andel aksjer eid av norske privatpersoner og utviklingen i markedsverdien på Oslo Børs.

Det gjøres oppmerksom på at formuesskattegrunnlaget kan være lavere enn markedsverdien selv om unoterte aksjer verdsettes til 100 pst. av formuesskattegrunnlaget. Det skyldes at det er den skattemessige verdien av eiendelene som utgjør formuesskattegrunnlaget. Dermed vil bl.a. goodwill og egenutviklede immaterielle verdier være unntatt fra formuesskatt så lenge selskapene ikke er børsnoterte.