Historisk arkiv

Svar på spm. 132 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 20.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Dokumentavgift

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3275

Spørsmål nr. 132, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 20.10.04, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hva kan dokumentavgiftssatsen settes ned til dersom selveierleiligheter mm skulle likebehandles. Dvs. lik dokumentavgift uavhengig av eierform. Hvilke lovendringer ville dette måtte medføre?"

Svar:
For å besvare første del av spørsmålet er det tatt utgangspunkt i statistikk over omsetning av fast eiendom samlet, andelen av dette som er omsetning av boliger, samt statistikk som gir anslag på fordeling av boliger etter eier/ leieform. Det er betydelig usikkerhet knyttet til et slikt anslag, bl.a. på grunn av store variasjoner i omsetningspriser for boliger.

På noe usikkert grunnlag anslås det at en utvidelse til å la dokumentavgiften omfatte alle boligtyper ville gi et merproveny på i størrelsesorden 800-900 mill. kroner påløpt for 2005, med nåværende avgiftssats. For å opprettholde provenyet fra dokumentavgiften i 2005 kan avgiftssatsen i så fall reduseres fra 2,5 prosent til om lag 2,2 prosent av omsetningsverdien.

Vi gjør oppmerksom på at inntektene fra dokumentavgiften i 2005 i betydelig grad er påvirket av omdanningen av Statkraft til aksjeselskap (1,5 mill. kroner). Dette innebærer at en redusert avgiftssats i dokumentavgiften vil få større utslag på provenyet i 2005 enn i et ”normalår”.

Dokumentavgiften er en ren registreringsavgift som inntrer ved tinglysing av dokument som overfører hjemmel til en fast eiendom. Tilsvarende registreringsordning er foreløpig ikke etablert for andelsleiligheter. En avgiftsmessig likestilling basert på en registreringsordning for de ulike boligtypene forutsetter således at et nødvendig regelverk for registrering er etablert.