Historisk arkiv

Svar på spm. 15 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 14.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Arbeidsmarkedet

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/1734

Spørsmål nr. 15, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 14. mai 2004, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2004

"I forbindelse med finanskomiteens seminar om arbeidsledighet 12. mai redegjorde direktøren for Aetat for utviklingen i arbeidsledigheten. Aetats vurderinger harmonerer ikke med regjeringens prognoser i Stortingsmelding nr. 2 (2003-2004). Står regjeringen fast ved sin vurdering av arbeidsmarkedet?"

Svar:

Veksttakten i norsk økonomi tok seg klart opp gjennom andre halvår i fjor, og tilgjengelig statistikk tyder på at oppsvinget har fortsatt inn i 2004. Lav rente, fortsatt sterk vekst i oljeinvesteringene og økt aktivitet i internasjonal økonomi bidrar til at oppgangen i norsk økonomi ventes å fortsette både i år og neste år. Samlet sett anslås BNP-veksten i Fastlands-Norge til i overkant av 3 pst. både i år og neste år. For 2004 er dette ½ pst. høyere enn anslaget i Nasjonalbudsjettet 2004. Oppjusteringen har i hovedsak sammenheng med en anslått sterkere utvikling i det private forbruket og i bedriftsinvesteringene enn tidligere lagt til grunn.

Omslaget i fastlandsøkonomien reflekteres i en mer positiv utvikling i arbeidsmarkedet. Antallet sysselsatte personer har vært relativt stabilt de siste tre kvartalene, etter å ha vist nedgang fram til 2. kvartal i fjor. Etter en markert økning gjennom første halvår i fjor, stabiliserte arbeidsledigheten seg tidligere enn lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet 2004, der den gjennomsnittlige (AKU-)ledigheten i år ble anslått til 4,7 pst. På årsbasis anslås nå en sysselsettingsvekst på 5 000 personer i 2004 og en AKU-ledighet på 4,3 pst. Ledigheten forventes å avta ytterligere i 2005 til 4,1 pst.

Anslagene i St.meld. nr. 2 (2003-2004) for utviklingen i fastlandsøkonomien og arbeidsmarkedet bygger på en rekke forutsetningen, og en kan ikke utelukke at utviklingen kan bli en annen. Anslagene er imidlertid godt i tråd med andre institusjoners anslag, jf. vedleggstabell 2.9 som gir en oversikt over anslag for den økonomiske utviklingen i 2004 fra en rekke institusjoner.