Historisk arkiv

Svar på spm. 168 fra Finanskomiteen/Frps fraksjon av 29.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Utforming av lovforslag konsern-RISK

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3428

Spørsmål nr. 168, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 29.10.2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hvordan kan et lovforslag der konsern-RISK gjelder til 2006 utformes? Hvilke øvrige regler må da endres?"

Svar:

Et lovforslag der reglene om konsern-RISK skal gjelde frem til 2006 kan gjennomføres ved å unnlate å endre skatteloven § 10-34 sjette ledd for 2004 og 2005 som foreslått i Ot.prp. nr. 1 (2004-2005). En slik videreføring av dagens regler om konsern-RISK vil ikke medføre behov for å endre øvrige regler.

Dersom reglene om konsern-RISK videreføres frem til 2006, kan det imidlertid oppstå kapitalinnelåsninger som følge av at datterselskaper i RISK-konsern holder tilbake utbytteutdelinger for å oppnå økt konsern-RISK.

Videre vil en videreføring av konsern-RISK medføre incentiver til å utvide (eventuelt etablere) RISK-konsern til å omfatte datterselskaper som forventes å akkumulere beskattet inntekt i overgangsperioden, selv om det aktuelle datterselskap ikke forventes å akkumulere beskattet inntekt i årene etter overgangsperioden (og som derfor sannsynligvis ville vært holdt utenfor RISK-konsernet etter dagens regler). Tilsvarende vil det være incentiver til at datterselskap med forventet reduksjon i beskattet inntekt i overgangsperioden holdes utenfor ved etablering av nye RISK-konsern. Disse forhold kan medføre at det oppstår en faktisk asymmetri i beskatningen, og at det blir fastsatt for høye skjermingsgrunnlag ved innføringen av aksjonærmodellen.

I dagens regler om RISK-konsern er muligheten til å ta et selskap ut av RISK-konsern begrenset. Det finnes imidlertid ingen tilsvarende begrensninger i muligheten til å utvide RISK-konsern til å omfatte nye selskaper, utover de grunnleggende krav til eierandel mv. som må være oppfylt for å kunne etablere RISK-konsern. Det vil således ikke være noe til hinder for at et RISK-konsern utvides til å omfatte nye selskaper i overgangsperioden, for å tilpasse seg incentivene som nevnt ved videreføring av gjeldende regler for 2004 og 2005.