Historisk arkiv

Svar på spm. 176 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 25.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Lønnsutgifter til statsansatte

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3337

Spørsmål nr. 176, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 25. oktober 2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hvis vi forutsetter at statsansatte skal ha samme reallønnsutvikling uansett om merverdiavgiften øker med ett prosentpoeng eller ikke: hvor mye øker statens utgifter til lønnsøking i 2005 dersom merverdiavgiften øker slik Regjeringen har foreslått?"

Svar:
Budsjettet for 2005 bygger bl.a. på en gjennomsnittlig lønnsvekst for alle lønnstakergrupper på 4 pst. Med en anslått prisvekst på 2¼ pst. gir det en reallønnsvekst på 1¾ pst.

En økning i merverdiavgiftssatsene fra 1. januar 2005 med 1 prosentpoeng er anslått å trekke opp konsumprisveksten med vel ½ prosentpoeng neste år. Dersom en antar at merverdiavgiften ikke økes i tråd med Regjeringens forslag og reallønnsveksten skal være uendret, kan lønnsutgiftene til statsansatte følgelig reduseres med vel ½ prosent.

En endring i lønnsvekstforutsetningen vil normalt samtidig også føre med seg tilsvarende endring for grunnbeløpet i folketrygden og andre lønnsrelaterte poster, blant annet overføringene til kommunesektoren. Imidlertid vil også inntektssiden av statsbudsjettet bli redusert gjennom lavere skatteinntekter som følge av en slik endring i lønnsvekstforutsetningen, slik at balansen mellom utgifter og inntekter samlet sett i liten grad blir påvirket.