Historisk arkiv

Svar på spm. 18 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Utgifter og inntekter generert av befolkningsvekst og demografi

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3131

Spørsmål nr. 18, fra Finanskomiteen/Sosialistisk venstrepartis fraksjon, av 11. oktober 2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hvor store økninger i utgifter og inntekter genererer befolkningsveksten og demografien? Svaret bes spesifisert på kap. og post.”

Svar:
Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) har i aprilrapporten for 2004 anslått at den demografiske utviklingen vil kunne medføre merutgifter for kommunesektoren på i størrelsesorden 1,4 mrd. kroner i 2005, dersom standarder og dekningsgrader på tjenestetilbudet skal opprettholdes. Dette utgjør 0,8 pst. av kommunesektorens inntekter. Merutgiftene er fordelt med om lag 550 mill. kroner på kommunene og om lag 850 mill. kroner på fylkeskommunene. Fram til 2010 avtar utfordringene for kommunesektorens som knytter seg til den demografiske utviklingen, og merutgiftene er anslått å gradvis avta, fra om lag 1,4 mrd. kroner i 2005 til ned mot 0 i 2010. Utvalgets beregninger er ikke fordelt på kapittel og post.

Utvalget har presisert at beregningene av merutgifter bygger på en rekke forutsetninger, og må betraktes mer som grove anslag enn som eksakte svar. Beregningene er statiske i den forstand at de ikke tar hensyn til produktivitetsendringer i tjenesteytingen. Høyere effektivitet i tjenesteproduksjonen kan bidra til lavere merutgifter. Beregningene tar heller ikke hensyn til mulige endringer i befolkningens helsetilstand og funksjonsevne. En bedring i befolkningens helsetilstand vil også trekke i retning av lavere merutgifter for kommunesektoren.