Historisk arkiv

Svar på spm. 183-184 fra Finanskomiteen/Aps fraksjon av 25.10.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Foreningen ! Les - regional filmsatsing

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3338

Spørsmål nr. 183-184, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 25.10.2005, vedrørende Statsbudsjettet 2005

Spørsmålene er forelagt Kultur- og kirkedepartementet, som har utarbeidet svarene.

Spørsmål 183

"Kan Foreningen ! Les søke og motta støtte også i 2005 fra de sentrale midlene i den kulturelle skolesekken til tiltak som for eksempel Aksjon tXt?"

Svar:

Foreningen !Les har i 2003 og 2004 fått innvilget søknader om støtte fra Den kulturelle skolesekken, i 2003 fra avsetningen til litteraturtiltak og i 2004 fra avsetningen til flerårige prosjekter. Satsingen på de flerårige prosjektene avsluttes i inneværende skoleår. Bruken av de sentrale midlene ble fra og med 2004 konsentrert til områdene musikk, film, scenekunst og visuell kunst. Litteratur er ikke videreført som et nasjonalt satsingsområde. Valget av satsingsområder vil bli vurdert på nytt i forbindelse med den planlagte evalueringen av Den kulturelle skolesekken i 2006.

De sentrale midlene for skoleåret 2005/2006 vil bli fordelt i kongelig resolusjon våren 2005. I motsetning til tidligere år, vil det ikke bli avsatt en pott som fordeles etter søknad. En reduksjon i tippeoverskuddet kombinert med vedtaket om å øke andelen av skolesekk-midler til lokale tiltak, jf. Innst. S. nr. 50 (2003-2004), har resultert i mindre sentrale midler og dermed et begrenset handlingsrom med hensyn til nasjonale satsinger. I utgangspunktet legges det derfor opp til å bruke den sentrale avsetningen til å videreføre tiltak på satsingsområdene film, scenekunst og visuell kunst, samt Rikskonsertenes skolekonsertordning. Det forutsettes at litteraturformidlingen i Den kulturelle skolesekken ivaretas lokalt og/eller regionalt, og Foreningen !Les oppfordres derfor til å samarbeide med kommuner og fylkeskommuner om litteraturprosjekter til skolene.

En endelig vurdering av hvordan skolesekk-midlene skal fordeles for skoleåret 2005/2006, kan først foretas i løpet av våren 2005, etter at erfaringene fra årets fordeling er oppsummert og den økonomiske rammen for Den kulturelle skolesekken er klar.

Spørsmål 184

"Mener Kulturdepartementet at disse pengene ikke kan brukes til filmproduksjon?"

Svar:

Midlene som er foreslått til regionale filmtiltak kan ikke brukes til filmproduksjon.

Begrunnelsen for dette er at så godt som alle norske filmer som produseres i dag, mottar grunnfinansiering fra Norsk filmfond. De norske støtteordningene er imidlertid godkjent av ESA under den forutsetning at film ikke kan motta mer enn 75 % av produksjons­kostnadene i offentlig støtte. Alle midler fra stat, fylkeskommune og kommune regnes i denne sammenheng som offentlig støtte. På bakgrunn av dette ville det være nødvendig for Norsk filmfond å redusere sin støtteandel i de tilfeller en film også fikk støtte fra et regionalt fond med offentlige midler. Departementet mener klart at dette ville være lite hensiktsmessig, samtidig som administrasjonskostnadene i forhold til å forvalte midler til produksjon av film ville øke betydelig. Departementet har derfor heller foreslått en ordning som skal fremme veksten av regionale filmmiljøer gjennom tilskudd til enkeltprosjekter som vil kunne utvikle og styrke bransjen på andre måter enn gjennom filmproduksjon.