Historisk arkiv

Svar på spm. 189 fra Finanskomiteen/Aps fraksjon av 26.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Begrensning av fritaksmodellen utenfor EØS-området

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3378

Spørsmål nr. 189, fra Finanskomiteen/Aps fraksjon, av 26.10.2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hva er begrunnelsen for at det er strengt tatt nødvendig å begrense fritaksmodellen mot ”porteføljeselskap” utenfor EØS-området når departementet likevel skal utarbeide en liste over lavskatteland?"

Svar:

Departementet tar sikte på å gi en forskrift med liste over land som skal anses som lavskattland og land som ikke skal anses som lavskattland.

Forskriften vil imidlertid ikke gi en uttømmende opplisting av lavskattland og ikke-lavskattland. Styrende for om et land skal kunne omfattes av opplistingen, vil være om den generelle effektive inntektsbeskatningen av selskaper i det aktuelle landet ligger høyere eller lavere enn to tredjedeler av den generelle effektive inntektsbeskatningen i Norge.

Dersom det investeres i land utenfor EØS som ikke omfattes av forskriften, må det i utgangspunktet foretas en sammenligning av skattenivå etter skatteloven § 10-63, for å avgjøre om avkastningen på investeringen omfattes av fritaksmetoden eller ikke. Dette fordrer informasjon om skattereglene i utlandet, herunder eventuelle særregler som gjelder for den aktuelle type selskaper, virksomheter eller inntekter. Selskaper med porteføljeinvesteringer i utlandet kan ha mindre muligheter til å dokumentere slike sammenligninger av skattenivå. For likningsmyndighetene vil det medføre merarbeid knyttet til kontroll dersom beskatningen av inntekt på utenlandske porteføljeinvesteringer skal bero på om det underliggende selskapet er hjemmehørende i lavskattland eller ikke.

Det er derfor foreslått at inntekt på porteføljeinvesteringer utenfor EØS skal unntas fra fritaksmetoden, uten hensyn til om det underliggende selskapet er hjemmehørende i lavskattland eller ikke.