Historisk arkiv

Svar på spm. 195 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 15.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kollektivtrafikken i fylkeskommunene.

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 04/3210

Spørsmål nr. 195, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 15. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"195. Hvilken kunnskap har Regjeringen om volum, tilgjengelighet, pris og kvalitet på kollektivtrafikken i fylkeskommunene."

Svar: Spørsmålet er forelagt Samferdselsdepartementet som har gitt følgende svar:

Statistikk over kollektivtransporten i fylkeskommunene er basert på den årlige innrapporteringen via KOSTRA. Dette er i samsvar med opplegget i St.prp. nr. 82 (2000-2001) Om lokaldemokrati, velferd og økonomi i kommunesektoren 2002 (kommuneproposisjonen), jf. Inst. S. nr. 326 (2000-2001). Noen hovedtall publiseres i de årlige budsjettproposisjoner fra Samferdselsdepartementet, men KOSTRA gir ikke grunnlag for produksjon av statistikk om omfang, volum, kvalitet og pris i fylkeskommunal kollektivtrafikk.

Samferdselsdepartementet arbeider derfor med å etablere en løpende, markedsrettet statistikk, som skal inneholde indikatorer for omfang, volum, kvalitet og pris på det fylkeskommunale kollektivtransporttilbudet. I samarbeid med fylkeskommunene, Transportbedriftenes Landsforening og SSB har Samferdselsdepartementet utarbeidet et opplegg for slik statistikk, jf. TØI-rapport nr. 696/2003. Rapporten har vært på høring våren 2004, og det er et mål at statistikken skal kunne være i drift fra neste år.