Historisk arkiv

Svar på spm. 198 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 15.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr.: Personlig brukerstyrt assistent

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 04/3210

Spørsmål nr. 198, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 15.10.2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hvor mange personer er innvilget personlig brukerstyrt assistent? Hvor mange har søkt, og hva vil kostnaden for staten og kommunene være av å innvilge søknadene? Hvor mange av de som har søkt er barn, og hvor mange barn har fått søknaden innvilget?"

Spørsmålet er forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har følgende svar:

”SSBs tall fra 2002 viser at 1022 er innvilget brukerstyrt personlig assistanse. Foreløpige tall for 2003 viser at tallet har steget til 1161. Departementet har pr. i dag ingen oversikt over søknader innkommet i 2004 til kommunene knyttet til sosialtjenesteloven, inkludert søknader om brukerstyrt personlig assistent (BPA). Det er derfor ikke mulig å beregne hva det vil koste å innvilge søknadene.

BPA er en måte å organisere den praktiske bistanden på. De som søker om brukerstyrt personlig assistanse vil i de fleste tilfellene få dekket sine behov gjennom andre tjenester etter sosialtjenesteloven hvis de ikke får innvilget BPA. Det betyr at kostnadene for kommunene ikke nødvendigvis blir høyere ved innvilgelse av BPA. Forskningen har imidlertid vist at det er en tendens til at brukerne får en viss økning i antall timer hjelp ved innvilgelse av BPA.

I rapporten ” Nytter det å klage”, Høyskolen i Lillehammer 2004, er alle fylkesmannens klagesaker i 2003 knyttet til BPA gjennomgått. Det kom inn 35 klager på avslag på BPA som ble behandlet av fylkesmennene. 21 av disse ble stadfestet, 3 ble omgjort og 11 ble opphevet, dvs. at kommunene måtte vurdere saken på nytt. Av klagene gjaldt 2 avslag knyttet til barn.

I løpet av 2006 skal alle kommuner ha innført et nytt individbasert statistikksystem i pleie- og omsorgssektoren, IPLOS. Gjennom dette systemet vil vi få kunnskap om alle søknader kommunene får knyttet til sosialtjenesteloven, resultatet av behandlingen og informasjon om bl.a. kjønn, alder og familiesituasjon for de som søker.”