Historisk arkiv

Svar på spm. 20 fra Finanskomiteen/Sps fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Såkornfond

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 04/3233

Spørsmål nr. 20, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 18.10.2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Departementet skriver i NHD sin proposisjon side 21 at ”målsetningen er å etablere fire nye distriktsbaserte såkornfond”. Hva er tidsplanen og de økonomiske rammene departementet har for disse fondene?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

”Den økonomiske rammen for statens engasjement i de fire nye distriktsbaserte såkornfondene er på 800 mill kroner i ansvarlige lån. Lånet skal forrentes med 12 mnd NIBOR + 1 prosentpoeng. I tillegg kommer et statlig tapsfond på totalt 200 mill kroner. Tapsfondet kan imidlertid ikke være høyere 25 pst. av det til enhver tid opptrukne lånebeløpet. Det forutsettes at private matcher statens ansvarlige lån med egenkapital og/eller ansvarlig lån. Dette gir grunnlag for fire fond à 400 mill kroner hver. De fire fondene vil dekke henholdsvis Nord-Norge, Midt-Norge, Sør- og Vestlandet og Indre Østland og kan kun investere innenfor disse områdene.

Innovasjon Norge fikk i tildelingsbrev av 10.mai 2004 ansvar for å operasjonalisere fondene. De hadde i månedsskifte august/september møter med potensielle forvaltningsmiljø i fondenes geografiske virkeområde. Dette ble fulgt opp med brev i uke 39 til de forvaltningsmiljøene en hadde vært i kontakt med. Gjennom brevet ber en om å få tilbakespill på om forvaltningsmiljøet er kandidat til å påta seg en rolle som forvalter av et regionalt såkornfond. Svarfrist ble satt til 15.oktober. Innen denne fristen mottok en svar fra 10 miljø. Innovasjon Norge vil nå ta kontakt med de aktuelle forvaltermiljøene.”