Historisk arkiv

Svar på spm. 260 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 18.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Budsjettvirkningen være av å gradere årsavgiften for bil

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3237

Spørsmål nr. 260, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 18. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hva vil budsjettvirkningen være av å gradere årsavgiften for bil etter arbeidsgiveravgiftssonene etter følgende modell:

sone 1:

2700 kr.

sone 2:

1700 kr.

sone 3-5:

0 kr."

Svar:
I dagens ordning for årsavgift er kjøretøyene delt inn i 6 grupper med ulike satser. I spørsmålet nevnes kun årsavgiften for bil, og dette er tolket som personbil. I svaret er derfor budsjettvirkningen av å gradere årsavgiften for avgiftsgruppe 1 (personbiler, varebiler, campingbiler, minibusser, kombinerte biler med tillatt totalvekt under 7500 kg) beregnet. Avgiftene i de tre andre avgiftsgruppene er holdt uendret i forhold til Regjeringens forslag. Dette er alternativ 1. Dette gir noen litt rare utslag, for eksempel blir satsen for personbiler i sone 3-5 0 kroner, mens satsen for en campingtilhenger blir 940 kroner. Det er derfor også beregnet budsjettvirkningen av en modell der avgiftene i avgiftsgruppe 1 er som i forslaget, mens avgiftene i de tre andre gruppene er justert ned slik at forholdet mellom avgiftsgruppene er det samme som i Regjeringens forslag. Dette er alternativ 2 nedenfor. Siden om lag 95 pst. av inntektene fra årsavgiften kommer fra personbiler, vil de to alternativene gi relativt like provenyanslag.

Det er tatt utgangspunkt i anslått proveny for 2005, som er på 7201 mill. kroner. For å finne andelen proveny i de 3 sonene, er det benyttet tall over utskrevet årsavgift i 2004 for de ulike kommunene, og det er antatt at forholdet mellom de 3 sonene ikke endrer seg. Her er de soner for arbeidsgiveravgift som er foreslått i budsjettet for 2005 lagt til grunn, jf. side 110 i St.prp. nr. 1 (2004-2005) Skatte-, avgifts- og tollvedtak. Denne inndelingen er ikke gjengitt her. Det er også benyttet tall som viser fordelingen mellom de ulike avgiftsgruppene av årsavgift for 2004. Det antas at denne fordelingen vil være uendret i 2005, og at forholdet mellom antall kjøretøy i de ulike avgiftsgruppene er likt i alle sonene.

Under disse forutsetningene vil alternativ 1 gi et provenytap på om lag 1350 mill. kroner (påløpt og bokført) i forhold til Regjeringens forslag, mens alternativ 2 vil gi et provenytap på om lag 1425 mill. kroner.

En geografisk differensiert årsavgift kan gi muligheter for uheldige tilpasninger ved at et kjøretøy registreres på annen eier, eller ved at eier unnlater å melde flytting til kommune med høyere sats for årsavgiften.