Historisk arkiv

Svar på spm. 37 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Attføringspenger med flere enn 1 barn

Finansdepartementet

Vårt saksnr: 04/3144

Spørsmål nr. 37, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 12.10.2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hva vil det koste å gi de som mottar attføringspenger med flere enn 1 barn få barnetillegg på linje med uføretrygdede?"

Spørsmålet har vært forelagt Arbeids- og sosialdepartementet som har gitt følgende svar:

"Gjeldende regler for barnetillegg til personer som mottar attføringspenger er at det til personer som forsørger barn under 18 år ytes et barnetillegg på kr. 17 pr barn fem dager i uken (260 stønadsdager), jf. § 3-2 Barnetillegg i Forskrift om ytelser under yrkesrettet attføring. Barnetillegget er ikke behovsprøvd. Gjeldende regler for varige uførepensjonister er at det gis et barnetillegg for hvert barn vedkommende forsørger. Barnetillegget utgjør 40 prosent av grunnbeløpet. Dersom grunnpensjonen er redusert på grunn av manglende trygdetid, blir tillegget tilsvarende mindre. Barnetillegget er behovsprøvd.

Den gjennomsnittlige utbetalingen av barnetillegg til varige uførepensjonister som har mer enn ett barn, er i følge Rikstrygdeverket på om lag kr 48 200 pr. år. Den gjennomsnittlige utbetalingen av barnetillegg til attføringspengemottakere som har mer enn ett barn, er i følge Aetat på om lag kr 10 800 pr. år. Gjennomsnittlig utbetalt barnetillegg til uførepensjonister med mer enn ett barn er altså på kr 37 400 mer enn gjennomsnittlig utbetalt barnetillegg til attføringspengemottakere med mer enn ett barn.

For 2005 anslår Aetat at om lag 15 900 attføringspengemottakere vil motta barnetillegg for mer enn ett barn etter dagens regelverk. Vi forutsetter forenklet sett at attføringspengemottakere med barn har samme inntektsfordeling som uførepensjonister med barn, dvs. at en like stor andel av attføringspengemottakere med barn (om lag 70 pst.) ville motta et eventuelt behovsprøvd barnetillegg som uførepensjonister, og med samme gjennomsnittlige beløp. Dette innebærer at om lag 30 pst. av attføringspengemottakerne med flere enn ett barn ikke vil motta barnetillegg. Vi forutsetter at attføringsmottakere med bare ett barn fortsatt vil motta standardisert barnetillegg etter dagens regelverk.

Gitt ovennevnte forutsetninger anslås det at kostnadene ved å øke barnetillegget for attføringspengemottakere med mer enn ett barn på linje med barnetillegget for varige uførepensjonister vil bli på om lag 360 mill. kroner. "