Historisk arkiv

Svar på spm. 38 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 14.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Returordninger - Gjenvinnbare og gjenfyllbare flasker

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/1742

Spørsmål nr. 38, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 14. mai 2004, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2004

"Hva som skjer med de flaskene som er ute av bransjesystemet med hensyn på miljø og avfallsproblematikk? Vil det være forskjeller mellom gjennvinnbare og gjennfyllbare i så måte?"

Svar:

Svaret nedenfor er utarbeidet av Finansdepartementet på bakgrunn av innspill fra Miljøverndepartementet.

En vesentlig del av det totale volumet av flasker, både gjenvinnbare og gjenfyllbare, inngår i en returordning. Pantesystemet er et incentivbasert system som bidrar til innlevering av drikkevareemballasje og systemet har en svært høy returandel. Også drikkevareemballasje som er del av et bringesystem (iglosystemet) oppnår høye returandeler.

Drikkevareemballasje ilegges en miljøavgift som skal prise miljøkostnaden ved at emballasje havner som søppel i naturen. Avgiften reduseres i takt med økt returandel. Avgiften blir differensiert etter emballasjens innhold og art. Differensieringen etter innhold avspeiler sannsynligheten for at emballasjen kan havne som søppel i naturen, mens differensieringen etter materialtype avspeiler at ulike typer emballasje har forskjellig miljøkostnad når de havner i naturen. Det er fastsatt ulike avgiftssatser for glass og metall, plast og kartong/papp. Det er imidlertid ikke funnet grunn til å differensiere avgiften mellom ulike typer plastmaterialer. Det er miljøavgiften som gir incentiver for bransjen til å delta i et godkjent retursystem. En fjerning av grunnavgiften vil trolig ikke påvirke returandelen i verken pante- eller iglosystemet.