Historisk arkiv

Svar på spm. 53 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Provenytap, arveavgiften

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3128

Spørsmål nr. 53 fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 11. oktober 2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hvilket provenytap kan anslås i arveavgiften ved:

  1. Arv av hytte fra mor/far unntas for arveavgift
  2. Arv av hytte fra mor/far unntas for arveavgift inntil en verdi på
    kr.1 mill. pr. arving
  3. Arv av bolig fra mor/far unntas for arveavgift
  4. Arv av bolig fra mor/far unntas for arveavgift inntil en verdi på
    kr.1 mill.
  5. Gitt dagens regler; All arv som overstiger kr.1 mill. pr. arving unntas fra arveavgift"

Svar:

Verken arveavgiftsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå eller statistikken basert på Arveavgiftsutvalgets egen undersøkelse, jf. NOU 2000: 8 Arveavgift, gir grunnlag for å skille ut boliger, hytter eller næringseiendommer. Departementet kan derfor ikke anslå provenyvirkningen av forslagene a-d.

Når det gjelder punkt e, er det mulig å foreta gjennomsnittsberegninger med utgangspunkt i arveavgiftsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå. Spørsmålet tolkes slik at dagens innslagspunkter og satser skal holdes uendret, og at det kun er den delen av arven som overstiger 1 mill. kroner det ikke skal beregnes avgift av. Gaver medregnes ikke. Siste oppdatering av arveavgiftsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå omfatter arvelodd med rådighetsdato 2002. Det understrekes at nullbo og utdeling fra offentlig skifte ikke inngår i arveavgiftsstatistikken.

I beregningene er arveloddenes størrelser fremskrevet i tråd med anslått formuesvekst i perioden 2002-2005, og gir 3 098 mottakere med arv over 1 mill. kroner. Samlet avgiftsgrunnlag for disse er, fremskrevet til 2005, vel 5,3 mrd. kroner.

I beregningen av provenytapet er det lagt til grunn at hver arvemottaker har mottatt arv bare fra én arvelater og ikke mottatt noen gave tidligere, slik at fribeløpet er 250 000 kroner. I beregningene er det videre tatt hensyn til ulike satser for nære arvinger (barn, adoptivbarn, foreldre, jf. avgiftsvedtaket § 4) og andre arvinger (for eksempel barnebarn, jf. avgiftsvedtaket § 5).

På usikkert grunnlag anslås provenytapet av å la delen av mottatt arv som overstiger 1 mill. kroner være avgiftsfri, til 500 mill. kroner påløpt i forhold til Regjeringens forslag for 2005.

Budsjettvirkningen av endringen i avgift på arv og gave blir trolig svært lav i 2005. Dette skyldes at fristen for å betale avgift på arv er tolv måneder etter rådighetstidspunktet. For gaver er fristen tre måneder, men lang saksbehandlingstid tilsier at endringen ikke vil gi bokført virkning av betydning i 2005.