Historisk arkiv

Svar på spm. 62 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 18.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr.: implementering rusreformene i spesialisthelsetjenestene pasientrettigheter for personer med rusmiddelproblemer og andre pasientgrupper."

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/1768

Spørsmål nr. 62, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 18. mai 2004, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2004

"Kan departementet redegjøre for kostnadene ved å implementere rusreformene i spesialisthelsetjenesten, med utgangspunkt i at samlet kapasitet sikrer like pasientrettigheter for personer med rusmiddelproblemer og andre pasientgrupper."

Spørsmålet er forelagt Helsedepartementet som har følgende svar:

”Ved gjennomføringen av rusreformene fra 1.1.2004 ble det fylkeskommunale ansvaret for behandlingstiltak for rusmiddelmisbrukere overført til staten ved de regionale helseforetakene. Overføringen av midler ble omtalt i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2003-2004).

Rusreformen medførte at rusmiddelmisbrukere fra 1.1.2004 fikk pasientrettigheter til tverrfaglig spesialisert behandling på lik linje med alle andre pasienters rettigheter til den øvrige spesialisthelsetjenesten.

I styringsdokumentet til regionale helseforetak for 2004 er det pekt på at det å bedre spesialisthelsetjenestens tilbud til rusmiddelmisbrukere og styrke kvaliteten på den tverrfaglig spesialiserte behandlingen for denne gruppen er sentrale utfordringer. I dette ligger det en forutsetning om at det samlede tilbudet og behandlings­kapasiteten ikke skal reduseres. Det er ikke foretatt en egen vurdering av de økonomiske konsekvensene ved å innføre pasientrettigheter for rusmiddelmisbrukere for tverrfaglig spesialisert behandling. Det forutsettes at de regionale helseforetakene etterlever rettighetene denne pasientgruppen har fått i tråd med det som er forutsatt i pasientrettighetsloven.”