Historisk arkiv

Svar på spm. 66 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 12.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Selskapsskatten - tilførsel til kommunene

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3147

Spørsmål nr. 66, fra Finanskomiteen/Arbeiderpartiets fraksjon, av 12. oktober 2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Hvilke endringer er det nødvendig å gjøre i budsjettet dersom en går i mot forslaget om å tilføre kommunene en del av selskapsskatten? Jeg ber om å få fordelt endringen på kapittel og post.”

Svar:
Forslaget i statsbudsjettet for 2005 om å tilbakeføre en andel av selskapsskatten til kommunene innebærer isolert sett en tilførsel på om lag 5,5 milliarder kroner. Fordi en tilbakeføring av selskapsskatten ikke skal komme i tillegg til andre inntekter, gjennomføres det en tilsvarende reduksjon av kommunenes inntekter fra personskatten.

Dersom forslaget om å tilføre kommunesektoren en andel av selskapsskatten ikke gjennomføres, kan kommunenes innbyggertilskudd (kapittel 571 post 60) økes tilsvarende reduksjonen av den foreslåtte bevilgningen på kapittel 571 post 69 (kommunal selskapsskatt).

En annen mulighet er å øke kommunens inntekter fra skatt på personlige skattytere. Ved en videreføring av Regjeringens forslag til skatteandel på 50 pst. må endringen tas på skattesiden. En slik endring foretas ved en økning i de kommunale skattørene for personlige skattytere mot tilsvarende reduksjon i satsen for fellesskatt til staten. En endring i skattøren med 1 prosentpoeng tilsvarer 5,2 mrd. kroner. Statens inntekter fra fellesskatt (kapittel 5501 post 72) reduseres tilsvarende det økte skatteprovenyet til kommunene.