Historisk arkiv

Svar på spm. 92 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 11.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattereform, flertall beholde 28%-satsen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3128

Spørsmål nr. 92, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 11.10., vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Vi viser til side 9 i St meld nr 1, hvorfra hitsettes: ”Stortingets behandling av forslaget til skattereform gir grunnlag for å iverksette reformen etter hovedlinjene i meldingen.”
Finanskomiteens innstilling vedr St meld nr 29 ga i og for seg ingen annen avklaring enn at et flertall ville beholde 28%-satsen, samt at det under nærmere spesifiserte forutsetninger var tenkbart å innføre en aksjonærmodell i en eller annen form.
Hvorfor mener departementet at dette “gir grunnlag for å iverksette reformen etter hovedlinjene i meldingen”?"

Svar:
I finanskomiteens innstilling om skattereformen, jf. Innst. S nr. 232 (2003-2004), framgår det at stortingsflertallet deler Regjeringens oppfatning av hva som er hovedutfordringene i skattesystemet, og slutter seg til hovedprinsippene om brede skattegrunnlag og lave skattesatser som ligger til grunn for reformforslaget. Det er flertall for å innføre aksjonærmodellen for beskatning av utbytter og gevinster til personlige aksjonærer.

Stortingsflertallet ønsket å få enkelte av elementene i reformen nærmere utredet, herunder muligheten for uttaksbasert beskatning av personlig næringsdrivende. Dette følges opp i forbindelse med fremleggingen av budsjettet for 2005. Av innstillingen fremgår det ingen alternativer til hovedelementene i Regjeringens reformforslag som har Stortingets flertall bak seg. Hovedlinjene i meldingen danner derfor grunnlaget for Regjeringens forslag til iverksetting av reformen.