Historisk arkiv

Svar på spm.5 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 8.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr.: Tidsbegrenset uførestønad - barnetillegget

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 04/3096

Spørsmål nr. 5, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 8. oktober 2004, vedrørende Statsbudsjettet 2005

"Kap. 2655 Tidsbegrenset uførestønad.

5. Hva vil det koste å øke barnetillegget til tilsvarende nivå som for varig uføretrygd?"

Spørsmålet er forelagt Arbeids- og sosialdepartementet, som har gitt følgende svar:

"Mottakere av tidsbegrenset uførepensjon får i dag et standardisert barnetillegg på 17 kroner pr. dag pr. barn. Ordningen er ikke behovsprøvd. Øvrige korttidsytelser som attføring, rehabilitering og dagpenger har også et barnetillegg på 17 kroner pr. dag pr. barn. Varige uførepensjonister kan få et barnetillegg på 40 pst. av grunnbeløpet. Barnetillegget for varige uførepensjonister er behovsprøvd. Varige uførepensjonister får ikke det standardiserte barnetillegget.

Kostnadene ved å øke barnetillegget for mottakere av tidsbegrenset uførestønad til et tilsvarende nivå som for varig uføretrygd, avhenger av hvordan dette gjøres. Innføring av behovsprøvd barnetillegg kan gjøres i to varianter:

1) Det kan innføres et behovsprøvd barnetillegg for tidsbegrenset uførepensjon tilsvarende som for uførepensjonsordningen, under forutsetning av at det ikke gis et standardisert barnetillegg. Dette er identisk ordning for barnetillegg som ved varig uførepensjon, og vil medføre at mottakere som ikke tilfredsstiller kravet til behovsprøvd barnetillegg, mister også det standardiserte tillegget.

2) Mottagere av tidsbegrenset uførepensjon får det barnetillegget som er høyest av det standardiserte og det behovsprøvde.

Det første alternativet innebærer merutgifter på anslagsvis 38 mill. kroner i 2005, mens det andre alternativet innebærer merutgifter på anslagsvis 44 mill. kroner. I begge disse to alternativene er det noe usikkerhet knyttet til beregningsgrunnlaget for mottakere av barnetillegg.

Merutgiftene ved en slik omlegging vil øke betydelig i de kommende årene, som følge av en forventet økning i antallet mottakere av tidsbegrenset uførestønad."