Historisk arkiv

Svar på spm. 1 fra Finanskomiteen/SVs fraksjon av 03.06. Budsjettavtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Anslagsendringer

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2376

Spørsmål nr. 1, fra Finanskomiteen/ SVs fraksjon, av 3. juni 2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"Hvilke inndekningsforslag representerer noe annet enn anslagsendringer? Hva blir konsekvensen av disse?"

Svar:

Innsparingsforslagene i budsjettavtalen omfatter både overslagsbevilgninger og rammestyrte bevilgninger.

Vedrørende den foreslåtte nedsettelsen av bevilgningen under kap. 2309 Tilfeldige utgifter vises det til svar på spørsmål 2.

Den foreslåtte innsparingsfullmakten vil gi Regjeringen fullmakt til å fordele innsparingen på ulike drifts- og investeringsbevilgninger samt på nettobudsjetterte virksomheter, og Stortinget vil bli orientert om i forbindelse med Ny saldering av statsbudsjettet for 2005.

Vedrørende øvrige innsparingsforslag i budsjettavtalen har disse i hovedsak bakgrunn i ny informasjon om bevilgningsbehovene på ulike områder. Av større poster kan bl.a. følgende nevnes:

  • Ny informasjon om utbetalingstakten under finansieringsordningene i det utvidede EØS gir grunnlag for å sette ned disse bevilgningene.
  • Nye anslag for ankomsten av asylsøkere gir grunnlag for å sette ned bevilgningene til statlige mottak mv.
  • Inntektsøkningen under kap. 5309 Tilfeldige inntekter har bakgrunn i at Garantiinstituttet for Skip og Borefartøyer AS (GI) kan tilbakeføre 150 mill. kroner til statskassen på grunnlag av et avsluttet tvistemål mellom GI og Aker RGI Holding AS. Videre har en nylig avsluttet auksjon av frekvenser i 11GHz-båndet innbrakt 10 mill. kroner i inntekter.

Det vises for øvrig til svar på spørsmålene 1-4 i Arbeiderpartiets brev av 3. juni når det gjelder innsparingsforslagene under utgiftskapitlene 230, 856, 1147 og 2445.