Svar på spm. 10-15 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 25.05.
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Finansdepartementet
Politi, sivile vernepliktige, Halden fengsel
Svar til Stortinget | Dato: 02.06.2005
Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2170
Spørsmål nr. 10-15, fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon, av 25.05.2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005
Spørsmålene er forelagt Justisdepartementet som har gitt følgende svar:
Spørsmål nr. 10:
"Under Kap 440 forelås det en økning av bevilgningen under post 01 på 2,2 mill mot en tilsvarende reduksjon under Kap 441 post 01, fordi man ønsker er overføring av fem stillinger fra Oslopolitiet til UP."
Spørsmål nr. 11:
"Undertegnede ønsker svar på hvorfor man ønsker dette? Det ønskes også redegjort for hvilke følger og konsekvenser dette får for Oslopolitiet for befolkningen i Oslo."
Svar:
Fem lønnshjemler flyttes fra Oslo politidistrikt til Utrykningspolitiet i forbindelse med flytting av UPs hovedkontor fra Oslo til Stavern.
Oslo politidistrikt har gjennom lengre tid avgitt ti tjenestemenn til UP-tjeneste. Da UP i 2004 flyttet til Stavern, ønsket fem av de tilsatte ikke å bli med. Oslo politidistrikt overfører derfor nå midler tilsvarende fem stillinger til UP som kompensasjon for personell som ikke ble med på flyttingen.
Overføringen innebærer dermed ingen reell endring, men er kun av administrativ karakter. Endringen får således ingen konsekvenser for polititjenesten som Oslo politidistrikt utøver, og dermed heller ikke for befolkningen i Oslo.
Spørsmål nr. 12:
"Det er under Kap 440 også vist til at det er besluttet å overføre enkelte opplæringsaktiviteter frå politihøgskolen avdeling Bodø til Politidirektoratet og at det derfor foreslås å øke bevilgningene under Kap 440 01 med 4,34 mill kroner mot en tilsvarende reduksjon under Kap 442 post 01."
Spørsmål nr. 13:
"Hva er det nærmere grunnlag og begrunnelsen for dette? Hvilke følger vil dette får for Politihøgskolen?"
Svar:
Den foreslåtte reduksjonen på 4,4 mill. kroner på kap. 442, post 01 knytter seg til følgende tiltak:
- Politidirektoratet har inntil videre overtatt ansvaret for lokaler som Politihøgskolen i Bodø ikke lenger benytter. Årlige leiekostnader for lokalene er 0,6 mill. kroner. Overføringen av disse midlene til kap. 440, post 01 har ingen konsekvenser for Politihøgskolen.
- Ansvar for opplæring i verne- og arbeidsmiljøarbeid er flyttet fra Politihøgskolen til Politidirektoratet, og det er derfor foreslått å overføre 0,8 mill. kroner fra kap. 442, post 01 til kap. 440, post 01.
- Oppgaver i forbindelse med vedlikeholdstrening av mannskaper i utrykningsenhetene (UEH) har tidligere ligget hos Politihøgskolen. Disse oppgavene ligger nå hos politidistriktene, som også bør dekke kostnadene, som er beregnet til 3,0 mill. kroner.
Spørsmål nr. 14:
"Under kap. 450 post 01 foreslås det å dekke inn merutgifter ved å redusere antall mannskaper som avgis gratis til oppdragsgiver. Hvem er det snakk om å redusere andelen gratis mannskaper til og hvilke følger får dette?"
Svar:
En hovedregel i utplasseringen av sivile vernepliktige mannskaper er at oppdragsgiver betaler en dagsats på 180 kroner per mannskap denne har i tjeneste. I forbindelse med voldsforebyggende tjenesteformer har det i utviklingen av denne vært nødvendig å avgi mannskaper uten krav om dagsats for å rekruttere tilstrekkelig antall oppdragsgivere. Siden voldsforebyggende tjenesteformer nå er definert som en ordinær tjenesteform, vil forvaltningen søke å tilpasse betalingen til hovedregelen. I den sammenheng vil forvaltningen opptre varsomt, for at antall oppdragsgivere til denne tjenesteformen ikke reduseres vesentlig. I forhold til den totale mannskapsproduksjonen av sivile vernepliktige videreføres andelen mannskaper som avgis uten krav om dagsats i 2005 Det orienteres forøvrig om at typiske oppdragsgivere i voldsforebyggende tjenesteformer er skoler, ungdomsklubber, idrettsorganisasjoner, kulturinstitusjoner eller andre typer organisasjoner hvor vi finner ungdomsmiljøer, og der den vernepliktige fungerer som en positiv rollemodell. I tillegg inngår nettverkspatruljer i noen byer, som oppsøker steder hvor ungdom oppholder seg.
Spørsmål nr. 15:
"Undertegnede registrerer at det fortsatt ikke er lagt inn noen oppstartsbevilgning til byggestart av nytt fengsel i Halden. Det registreres dog at man er ferdig med gjennomgangen av prosjektet. Undertegnede ønsker derfor svar på hvor stor oppstartsbevilgning man kan evne å nyttiggjøre seg av andre halvår 2005?"
Svar:
Regjeringen har fastsatt krav om at alle investeringsprosjekter med en kostnadsramme over 500 mill. kroner skal underlegges en ekstern kvalitetssikring av kostnadsestimatet. Dette arbeidet er ennå ikke ferdigstilt og det er derfor ikke mulig å oppgi størrelsen på en startbevilgning nå. Regjeringen vil komme tilbake til saken i forbindelse med St.prp. nr. 1 (2005-2006).