Historisk arkiv

Svar på spm. 19 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 20.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. NOx-reduksjonsprogram

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2085

Spørsmål nr. 19, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 20.05.2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"I Statsbudsjettet for 2004 ble det vedtatt å gjeninnføre et NOx-reduksjonsprogram for å sikre aktivitet ved norske verft. Norske skip kan få støtte til å dekke en del av investeringskostnadene til NOx-reduserende tiltak. Er beløpet som ble satt av i budsjettet for 2004 tilstrekkelig til å gi støtte til de søknadene som oppfyller kriteriene?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

NOxRED-programmet er utformet som en tilskuddsordning for NOx-reduserende tiltak for yrkesfartøy med fremdriftskapasitet større enn 750 kW registrert i NOR, og som går i norsk innenriks kystfart. Ordningen må notifiseres og godkjennes av EFTAs godkjenningsorgan ESA. Før ESA har endelig godkjent ordningen er det ikke mulig å foreta utbetalinger.

Sjøfartsdirektoratet har mottatt 38 søknader, av disse tilfredsstiller 30 søknader kriteriene i tilskuddsordningen. Med bakgrunn i at godkjenningsprosessen i ESA har tatt tid, er det usikkerhet knyttet til om alle søknadene opprettholdes. Størrelsen på det tilskudd som kan ytes vil også være et usikkerhetsmoment for realiseringen av enkelte prosjekter.

Departementet vil vurdere effekten av ordningen etter at den har virket noe tid.